Igaunija pēc Zolitūdes traģēdijas maina būvniecības likumu

Igaunijas valdība ceturtdien apstiprināja izmaiņas būvniecības likumā, kuru nolemts padarīt stingrāku, ņemot vērā Latvijā notikušo traģēdiju, vēsta laikraksts "Postimees".

"Pirmkārt, izmaiņas skar lielas, visiem pieejamas būves un sarežģītas nesošās konstrukcijas," preses konferencē paziņoja Igaunijas ekonomikas ministrs Juhans Partss.

"Saskaņā ar jauno likumprojektu par noteikumu kļūs neatkarīgas ekspertīzes veikšana - mēs esam pastiprinājuši tieši [ekspertīzes] neatkarības prasību. Otrkārt, ja projekts ir sarežģīts, tad ekspertīze jāveic jau projektēšanas stadijā. Turpmāk ekspertīzi vajadzēs veikt tad, kad ir gatavi darba rasējumi," uzsvēra ministrs.

Tajā pat laikā jaunais likumprojekts samazinās ar celtniecības projektu saskaņošanu saistīto likumdošanu.

Pēc Rīgā notikušās traģēdijas Igaunija lūgusi ekspertu viedokli, kas secinājuši, ka Igaunijai nepieciešams spert konkrētus soļus, lai izvairītos no līdzīgām nelaimēm.

"Mums izdevās izveidot programmu, kas aptver lielas un sarežģītas būves. Tā būs izvēles pārbaude, balstoties uz esošajiem datiem, un šo pārbaužu rezultāti noteiks tālāko virzību," piebilda Partss.

Kā ziņots, 21.novembrī, iebrūkot lielveikala "Maxima" griestiem, Zolitūdē bojā gāja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guvuši smagus savainojumus. Dzīvību zaudēja arī trīs ugunsdzēsēji.

Nelaimes gadījums raisījis bažas un plašas diskusijas sabiedrībā par būvniecības kvalitāti Latvijā. Pēc nelaimes gadījuma no amata atkāpies premjerministrs Valdis Dombrovskis (V), tādējādi uzņemoties politisko atbildību par traģēdiju.

Svarīgākais