Luksemburgas jaunā valdība nodevusi zvērestu

4. decembrī Luksemburgā zvērestu nodevusi jaunieceltā valdība ar bijušo galvaspilsētas mēru un Demokrātu partijias līderi Ksavjē Betelu priekšgalā.

Nelielajā, bet turīgajā Eiropas valstī Luksemburgā pirmo reizi 18 gadu laikā notiks premjerministra maiņa. Ksavjē Betels valdības priekšgalā stājās Žana Kloda Junkera vietā, kurš ir ilgāk amatā bijušais Eiropas ievēlētais līderis.

Junkers Luksemburgas valdību vadīja kopš 1995.gada, bet pirms mēneša notikušajās vēlēšanās viņa vadītie kristīgie demokrāti zaudēja.

Luksemburgas lielhercogs Anrī oktobra beigās uzticēja veidot jauno valdību labēji centriskās Demokrātiskās partijas līderim Betelam.

Betels, kura Kristīgi sociālā tautas partija oktobra vidū notikušajā vēlēšanās ieguva trešo vietu, ir vienojies par koalīcijas veidošanu ar Luksemburgas Sociālistisko strādnieku partiju, kas ieguva otro vietu, un partiju «Zaļie», kas ieguva ceturto vietu.

Viņš paziņoja, ka valdībā būs ministri no trim dažādām partijām.

Par jaunizveidotā ministru kabineta vicepremjeru, kā arī ekonomikas un ārējās tirdzniecības ministru iecelts Etjēns Šnaiders, bet Vides ministra amatu ieņems 36 gadus vecā Zaļo partijas pārstāve Karola Dišburga.

Ārlietu ministra portfeli un amatu saglabājis jau esošais ministrs Žans Aselborns. Bez jau minētajiem ministru kabinetu veido vēl 14 ministri no kuriem 5 ir sievietes.

Betels arī norādīja, ka viņa koalīcijas valdība centīsies samazināt valsts izdevumus un palielinās pievienotās vērtības nodokli. Topošais premjers atkārtoti solīja cīnīties pret banku slepenību, kas ilgstoši ir bijusi prasība no citām valstīm Luksemburgai, kas tiek dēvēta par nodokļu paradīzi.

Jau ziņots, ka Luksemburgas premjerministrs Junkers demisionēja 11.jūlijā. Viņš iesniedza atlūgumu saistībā ar spiegošanas skandālu, kurā iesaistīti valsts slepenie dienesti un tiek uzskatīts, ka premjers ir zinājis par neatbilstošu darbību.