Ukrainas eksprezidenti atbalsta protestētājus

Trīs Ukrainas eksprezidenti trešdien,4. decembrī, pauduši atbalstu masu protestiem pret valdības lēmumu atteikties no asociācijas līguma parakstīšanas ar Eiropas Savienību (ES), vēsta portāls Kasparov.ru

"Mēs paužam solidaritāti ar simtiem tūkstošu jauno ukraiņu miermīlīgajām pilsoniskajām akcijām," teikts eksprezidentu Leonīda Kravčuka, Leonīda Kučmas un Viktora Juščenko paziņojumā.

"Ukrainā vēršas plašumā dziļa politiska krīze, kas var radīt ļoti smagas sekas visai valstij, tās suverenitātei un neatkarībai," teikts paziņojumā.

Polijas eksprezidents un ES Ukrainas misijas sūtnis Aleksandrs Kvasņevskis trešdien intervijā izdevumam "Rzeczpospolita" sacīja, ka Ukrainas jaunās revolūcijas liktenis izšķirsies tuvāko 48 stundu laikā.

Ukrainas Eiropas integrācijas atbalstītajiem ir jābūt apņēmīgiem un jāuztur protestu dinamika, jo tikai tā iespējams Ukrainas prezidentu Viktoru Janukoviču piespiest piekāpties, norādīja eksprezidents.

Tikmēr Ukrainas premjerministrs Mikola Azarovs trešdien aicināja opozīciju pārtraukt politiskās spriedzes kāpināšanu valstī.

"Es izziņoju aicinājumu pārtraukt politiskās spriedzes kāpināšanu," valdības sēdē pavēstīja premjerministrs.

Jau ziņojām, ka Ukrainas galvaspilsētā Kijevā, kur jau ilgāk par nedēļu turpinās protesti pret valdības lēmumu atteikties no asociācijas līguma parakstīšanas ar Eiropas Savienību (ES).

Svētdien Kijevā protesta akcijā piedalījās pusmiljons cilvēku. Tā noslēdzās ar plašām protestētāju un milicijas sadursmēm, demonstranti otrdien nobloķējuši valdības ēku. 

Aptuveni 200 protestētāji no vienas puses bija nobloķējuši ēku, skandējot "Azarovu - atstādināt!", "Janukoviču - uz egles!" un "Slava Ukrainai, slava varoņiem!".

Otrdien Ukrainas parlaments noraidīja opozīcijas ierosināto neuzticības izteikšanu premjerministra Azarova vadītajai valdībai.

Protesta akcijas Kijevā turpinās arī trešdien. Piekļuve valdības ēkas durvīm nobloķēta ar milicijas autobusiem un Iekšlietu ministrijas iekšējā karaspēka kareivjiem.

Ukrainas Iekšlietu ministrs Vitālijs Zaharčenko aizliedzis milicijai pielietot spēku pret protestējošajiem Kijevā un citās valsts pilsētās.

Svarīgākais