Protestētāji Kijevā bloķē Ukrainas prezidenta kanceleju

Vairāki tūkstoši demonstrantu otrdien Kijevā bloķējuši piekļuvi Ukrainas prezidenta kancelejas ēkai, vēsta Ukrainas mediji.

Situācija mītiņa vietā tiek raksturota kā mierīga.

Ukrainas opozīcijas līderi mudinājuši demonstrantus pilnībā bloķēt Ukrainas prezidenta kancelejas ēku.

Ukrainas parlamenta dienaskārtībā otrdien tika iekļauts jautājums par neuzticības izteikšanu valdībai. Rīta pusē šāds balsojums nebija iespējams, jo ne premjerministrs Nikolajs Azarovs, ne viņa valdības pārstāvji parlamentā ieradušies nebija - it kā protesta akciju dēļ. Parlaments gan izsauca visu ministru kabinetu uz paskaidrojumu sniegšanu, jo to pieprasa parlamenta noteikumi.

Savā uzrunā premjerministrs Nikolajs Azarovs atvainojās par vardarbīgo protesta akcijas izdzenāšanu sestdienas rītā, solot saukt pie atbildības visus pārmērīgā spēka lietotājus. Viņš arī izklāstīja valdības argumentus par to, kāpēc izlemts atteikties no Eiropas Savienības asociācijas līguma, dodot priekšroku ekonomiskajai sadarbībai ar Krieviju. Taču visskaļākos neapmierinātības saucienus no opozīcijas puses izpelnījās Azarova draudi vērsties pret opozicionāriem, ja netiks pārtraukta valdības iestāžu blokāde.

„Es vakar tikos ar visu vadošo Eiropas valstu vēstniekiem. Viņi man skaidri pateica, ka valsts iestāžu bloķēšana nav ceļš uz Eiropas integrāciju, bet gan ceļš pretī diktatūrai. Tas ir vardarbības ceļš, kuru viņi nosoda. Šajā zālē es kategoriski pieprasu visiem tiem, kas pieņēmuši pretlikumīgus un prettiesiskus lēmumus, nekavējoties pārtraukt valdības ēku blokādi. Jūs noteikti tiksiet saukti pie atbildības. Arī visi cilvēki, kurus jūs aicināt uz prettiesiskām darbībām, arī tiks saukti pie atbildības. Jūsu rindās ir izglītoti juristi un eksperti, kuri pateiks, ka Jūs pārkāpjat ne tikai konstitūciju un Ukrainas likumus, bet arī Ukrainas kriminālkodeksu."

Īsi pirms balsojuma par neuzticības izteikšanu valdībai, deputātus un premjerministru uzrunāja partijas „Batkivščina" deputāts Sergejs Soboļevs, kurš aicināja premjerministru Azarovu ne tikai atvainoties tautai, bet arī atkāpties no amata:

„Ukrainā ir bijušas dažādas valdības. Ir bijušas neizglītotas valdības, ir bijušas zagļu valdības, bet asiņainu valdību vēl nebija bijis. Taču tagad tā nav tikai asiņaina valdība - mums tagad ir gan zagļu, gan neizglītoto, gan asiņainā valdība. Nikolaj Janovič, Jūs esat bijis pie varas pēdējos 15 gadus un šajā laikā valstī ir zaudēti miljoni darbavietu, un valsts ir novesta līdz defoltam. Ja jums ir palikusi kaut pilīte sirdsapziņas, jums ir atlikusi pēdējā iespēja: piecelties, iznākt uz šīs tribīnes un lūgt piedošanu par to, ko esat zadzis, ko esat nodarījis valstij un par to, ka ir lijušas nevainīgu cilvēku asinis. Jums ir pēdējā iespēja atkāpties no amata un iziet no šīs zāles, jūs sapratīs visi, jūs sapratīs miljoniem ukraiņu."

Azarovs pats atkāpties negatavojas.  Šodien par valdības atlaišanu  no 226 nepieciešamo deputātu vietā nobalsoja tikai 186. 

Aptuveni 50 tūkstoši protestētāju pēcpusdienā devās uz prezidenta administrācijas ēku, pilnībā to ielencot un pieprasot arī prezidentam atlaist valdību. Lai nepieļautu jaunas sadursmes vai provokācijas ar specvienību karavīriem, paši opozīcijas aktīvisti norobežojuši tautu no milicijas. Bet tikmēr Aizsardzības ministrija paziņojusi, ka tās spēki iekšpolitisko jautājumu risināšanā neiesaistīsies.

Kā paziņojis opozīcijas līderis Arsēnijs Jaceņuks, Viktoram Janukovičam vēl ir iespēja palikt vēsturē kā prezidentam, taču ir jāatceļ viņa vizīte Ķīnā, jāparaksta rīkojums par valdības atlaišanu, jāsāk tiesāt par studentu piekaušanu atbildīgais ministrs, kā arī jānosaka ārkārtas parlamenta un prezidenta vēlēšanas. Jaceņuks uzsvēris, ka šīs nav vairs tikai opozīcijas, bet arī ļoti lielas daļas Ukrainas sabiedrības prasības.

Ukrainas premjerministrs Mikola Azarovs izplatījis paziņojumu, kurā norāda, ka Ukrainas delegācijas 4.decembrī dosies uz Briseli.

"Rīt mūsu delegācija dosies uz Briseli, un mēs turpināsim sarunas, kas mums nodrošinās iespēju parakstīt vienošanos par integrāciju Eiropā tādos apstākļos, kas nāks par labu Ukrainai," teikts paziņojumā. "Vienlaikus cita delegācija dosies uz Maskavu, jo mēs vēlamies stiprināt stratēģisko partnerību ar Krieviju."

Azarovs arī solīja, ka, neraugoties uz pašreizējiem sarežģījumiem valstī, valdība saglabās kontroli pār notiekošo.

Svarīgākais