Horvāti referendumā nobalso par viendzimuma laulību aizliegšanu

Horvātijas pilsoņi referendumā svētdien nobalsojuši par viendzimuma pāru laulību aizliegšanu, liecina provizoriskie rezultāti.

64,84% balsotāju atbalstījuši priekšlikumu papildināt konstitūciju ar laulības definīciju, kurā būtu noteikts, ka laulība ir "savienība sievietes un vīrieša starpā". 34,56% nobalsojuši pret šo priekšlikumu.

Horvātijas valdošā centriski kreisā koalīcija aicināja pilsoņus balsot pret viendzimuma pāru laulību aizliegumu. Konstitūcijā līdz šim laulības definīcija nebija ietverta.

Viendzimuma laulības Horvātijā nav atļautas, bet 2003.gadā viendzimuma pāriem, kas nodzīvojuši kopā vismaz trīs gadus, tika piešķirtas tādas pašas tiesības kā nelaulātiem heteroseksuāliem pāriem.

Tomēr valstī, no kuras iedzīvotājiem 86% sevi uzskata par katoļiem, geju tiesības joprojām ir ļoti delikāts jautājums, un kreisi centriskās valdības apņemšanās izstrādāt likumprojektu, kas ļautu homoseksuāļu pāriem reģistrēties kā "dzīvesbiedriem", izraisīja nopietnu satraukumu konservatīvo aprindās.

Katoļu baznīca pauda atbalstu referenduma iniciatīvai, norādot, ka viendzimuma laulības nav saistītas ar cilvēktiesībām. Baznīca arī nosodījusi geju tiesību aktīvistu "agresīvos" mēģinājumus ietekmēt sabiedrību.