Ukrainā tiesa aizliegusi protesta akcijas Kijevā; tās turpinās

© Scanpix/AFP

Kijevas tiesa aizliegusi rīkot protesta akcijas, kas paredzētas 1. decembrī Kijevas Neatkarības laukumā.

Kijevas galvenā administratīvā tiesa aizliegusi rīkot protestus Neatkarības laukumā un tā apkārtnē.

Ukrainas opozīcija svētdien apņēmusies turpināt protestus pret prezidenta Viktora Janukoviča valdību.

Pastāv bažas, ka tā varētu izvērsties vardarbībā, jo  masu demonstrācijas šajā rajonā aizliegtas līdz 7.janvārim, atklāja protestu organizētāju advokāts.

Kā ziņo Ukrainas mediji, valsts galvaspilsēta dūc kā saniknotu bišu strops, gan rīta, gan naksts stundās pilsētas centrā signalizē tūkstošiem mašīnu. Protesta organizētāji un dalībnieki iecerējuši izlauzties cauri izveidotajam nožogujumam, kas Neatkarības laukumā izveidots jau no sestdienas. Līdz ar to pastāv iespēja, ka protesti nenotiks visai mierīgi. Vitālija Kļičko partijas "UDAR" preses dienests ziņo, ka no Ļvovas apgabala uz Kijevu devušies ap 10 000 dalībnieku.  

Kijevas Mihailova laukumā jau dienas pirmajā pusē notiek stihisks mītiņš, kurā piedalās ap 1500 dalībnieku. Svētdienas rītā Kijevas Mihailovska laukumā ieradās Ļvovas apgabala iedzīvotāju grupas. Opozīcijas partijas ''Brīvība", "UDAR" un citas aicina iedzīvotājus pievienoties protesta mītiņiem.

Mītiņā aktīvisti aicina klātesošos pievienoties pirmdien paredzētajam Visukrainas streikam. 

 Svētdienas protesta akcija dalībnieku skaita ziņā varētu pārspēt pagājušajā nedēļas nogalē notikušo demonstrāciju, kurā piedalījās 50 000 līdz 100 000 cilvēku.

Protestētāji pieprasa jaunas parlamenta vēlēšanas un prezidenta impīčmentu.

Neatkarības laukumā tikmēr notiek pilsētas egles uzstādīšana.

Jau ziņots, ka Ukrainas prezidenta atteikums parakstīt sadarbības līgumu ar Eiropas Savienību (ES) ir izraisījis plašus protestus Ukrainas galvaspilsētā, kas sestdien pārauga vardarbībā.

Milicijas vienība "Berkuts" izmantoja asaru gāzi un stekus, lai padzītu aptuveni 1000 protestētājus no Neatkarības laukuma, kurš 2004.gadā kļuva par tā dēvētās Oranžās revolūcijas epicentru. Aculiecinieki ziņoja, ka policija lietojusi brutālu spēku pret visiem, arī sievietēm un gados veciem cilvēkiem.

35 cilvēki sadursmēs ar miliciju guvuši ievainojumus, septiņi no viņiem hospitalizēti. Desmitiem protestētāju ir arestēti.

Pēc policijas brutālās akcijas aptuveni 500 protestētāji patvērās laukumā pie Mihailovskas klostera, kur pavadījuši nakti, kurinot ugunskurus metāla mucās. Klostera mūki cienājuši demonstrantus ar ēdienu.

Ukrainas opozīcija paziņojusi, ka uzsāks enerģisku kampaņu, lai panāktu prezidenta un parlamenta pirmstermiņa vēlēšanas.

Opozīcija solījusi veidot "nacionālās pretošanās spēkus", ar mērķi organizēt vispārēju streiku, tostarp demonstrācijas, lai bloķētu piekļuvi Ukrainas valdības ēkai.

Pēc policijas brutālās vēršanās pret protestētājiem sestdien, Kijevas milicijas priekšnieks Valērijs Korjaks, kurš devis pavēli vienībai "Berkuts" par protestētāju izdzenāšanu Neatkarības laukumā,pielietojot spēku, iesniedzis atlūgumu, vēsta Ukrainas ziņu aģentūra (UNN).

Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs paziņojis, ka tos, kuri izraisīja konfliktu Neatkarības laukumā sodīs.

"Pirms dažām dienām es solīju, ka atbalstu miermīlīgas akcijas. Tiem, kuri nedzirdēja prezidenta vārdus un izprovocēja konfliktu būs jāsaņem sods," uzsver Janukovičs.

Prezidents devis rīkojumu Ģenerālprokuratūrai izmeklēt notikušo un sodīt vainīgos.Iepriekš ar līdzīgiem paziņojumiem klajā nācis premjerministrs Nikolajs Azarovs.

Svētdienas pēcpusdienā Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs nācis klajā ar paziņojumu, ka darīs visu, lai pēc iespējas ātrāk tuvinātu Ukrainu Eiropas Savienībai.

Svarīgākais