ASV izmeklētāji neatrod motīvu Ņūtaunas pamatskolas slaktiņam

© scanpix

ASV izmeklētāji nav spējuši noskaidrot motīvu Ņūtaunas pamatskolas apšaudei, kurā dzīvību zaudēja 26 cilvēki, bet secinājuši, ka slepkavam bijušas garīga rakstura problēmas un viņš bijis apsēsts ar masu slepkavībām.

2012.gada 14.decembrī 20 gadus vecais Ādams Lanca Ņūtaunas Sendijas Hukas pamatskolā nošāva 20 bērnus sešu līdz septiņu gadu vecumā, kā arī skolas direktori, psiholoģi, divas skolotājas un divas skolotāju palīdzes un visbeidzot nošāvās pats.

Līdz ar oficiālā ziņojuma publiskošanu izmeklēšana ir slēgta, bet slepkavas motīvi paliek līdz galam nenoskaidroti.

"Mazāk nekā 11 minūtēs dzīvību bija zaudēja 20 pirmās klases skolēni un seši pieaugušie. Pierādījumi skaidri liecina, ka šāvējs plānoja savu rīcību, tostarp savas dzīvības atņemšanu, bet nav skaidru pazīmju, kādēļ viņš tā darīja," norādīts ziņojumā.

Lanca vispirms nošāva savu māti, kamēr viņa gulēja. Pēc tam viņš devās uz pamatskolu, kur kādreiz bija mācījies, un nogalināja skolas direktori un psiholoģi un ievainoja vēl divus skolas darbiniekus. Pēc šo cilvēku nošaušanas viņš devās uz astoto un desmito klases telpu. Astotajā telpā viņš nošāva skolotāju, skolotājas palīdzi un 15 bērnus, bet desmitajā - skolotāju, palīdzi un piecus bērnus.

Policija ieradās nepilnas četras minūtes pēc izsaukuma. Lanca nošāvās mirkli pēc tam.

Pēc slaktiņa skolā tika atrastas vairāk nekā 300 lodes, pusautomātiskā pistole pie Lancas līķa, pusautomātiskais ierocis Lancas automašīnā un šautene uz grīdas Lancas mājās pie viņa mātes līķa.

Visus ieročus likumīgi bija iegādājusies Lancas māte.

Zināms, ka Lancam bijušas nopietnas garīga rakstura problēmas un viņš bijis apsēsts ar masu slepkavībām, sevišķi 1999.gada masu slaktiņu ASV Kolorado štata Kolumbainas vidusskolā, kuri divi pusaudži nogalināja 12 skolēnus un skolotāju, norādīts izmeklētāju ziņojumā.

Svarīgākais