Skandālā par iejaukšanos avīzes redakcijā demisionē Igaunijas kultūras ministrs

Igaunijas kultūras ministrs Reins Langs paziņojis par demisiju saistībā ar skandālu par iejaukšanos kultūras laikraksta "Sirp" galvenā redaktora iecelšanā, vēsta raidkorporācija ERR.

Langs ceturtdien izturēja neuzticības balsojumu parlamentā, taču vakarā televīzijas ERR raidījumā "Dialogs" paziņoja, ka skandāla iespaidā atkāpsies no amata.

"Šādā situācijā nav īsti jēgas, ka es palieku amatā. Es tāpat neko nevaru izdarīt," sacīja Langs, norādot, ka, kaut arī fakti liecina viņam par labu, viņš ir zaudējis uzticību.

"Jā, es demisionēšu. Es to vēlos izdarīt parlamenta priekšā, kas ir ļoti pamatoti, jo es tur varu teikt runu. Man ir ko teikt. Man pavisam noteikti ir ko teikt. Man ir personīgi ko teikt Igaunijas žurnālistiem. Es esmu apņēmies teikt kaismīgu uzrunu," sacīja Langs.

Skandāls saistīts ar rakstnieka Kaura Kendera iecelšanu valstij piederošā nedēļas kultūras laikraksta "Sirp" galvenā redaktora vietas izpildītāja amatā. Iepriekš rīkotais konkurss par redaktora amatu beidzās bez rezultātiem, tāpēc līdz nākamajam konkursam Kenders iecelts galvenā redaktora vietas izpildītāja amatā.

Kā vēsta Igaunijas mediji, Kendera kandidatūru izraudzījies Langs.

Pirms paziņojuma par Kendera iecelšanu amatā no laikraksta redakcijas tika atlaisti vairāki ilggadējie darbinieki, bet pēc paziņojuma par Kendera izraudzīšanos atlūgumus iesniedza vēl vairāki žurnālisti.

Skandālam par izmaiņām "Sirp" redakcijā vēršoties plašumā, Igaunijas radošo profesiju pārstāvošo arodbiedrību asociācija izdeva paziņojumu, nosodot pārkārtojumus laikraksta reakcijā un izsakot neuzticību Langam, apsūdzot viņu nekompetencē un kultūrai kaitīgu lēmumu pieņemšanā.

Langs norādījis, ka viņa ietekme laikraksta redakcijas darbā bijusi minimāla, jo viņš apspriedies tikai par laikraksta finansēm un paudis atbalstu izdevējam par Kendera kandidāta izraudzīšanos.

Savukārt Langa oponenti apsūdz ministru par laikraksta redakcijas darba politisku ietekmēšanu.

Svarīgākais