Saniknotie franču zemnieki iecerējuši paralizēt satiksmi Parīzē

Saniknoti par plānoto nodokļu palielināšanu, franču zemnieki ceturtdien galvaspilsētā iecerējuši rīkot plašas protesta akcijas un paralizēt Parīzes satiksmi.

 

Lauksaimniecības nozares arodbiedrības FNSEA rīkotās demonstrācijas laikā zemnieki plāno bloķēt ceļus Francijas galvaspilsētas apkārtnē, šādi protestējot pret nodokļu palielināšanu.

"Mums tas ir pilnībā noriebies - noteikumi, pārbaudes, nodokļi, eko nodoklis, PVN pieaugums, tas viss ir sakrājies," radiostacijai "Europe 1" skaidroja zemnieks Pjērs Bots.

Franču lauksaimniekus saniknojusi iecere noteikt nodokli sauszemes ceļu transportam, kā arī iecerētā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) paaugstināšana atsevišķās nozarēs no 7% līdz 20%.

Tādēļ, lai izrādītu savu neapmierinātību, zemnieki iecerējuši bloķēt satiksmi pie Parīzes robežām.

"Šis ir vienīgais risinājums, kuru varējām rast, lai taptu sadzirdēti," norādīja Bots. "Būs zemnieki, traktori, zirgi, kravas furgoni un lauksaimniecības aprīkojuma piegādātāji."

Savukārt FNSEA pārstāvis Fransuā Lekoks uzsvēra: "Mēs bloķēsim valsti. Mēs bloķēsim visus nozīmīgākos ceļus ap Parīzi, mēs tam esam gatavi."

"Mums noriebusies PVN paaugstināšana no 7% līdz 20% mēslojumam, zirgu staļļiem, eko nodoklis transportam, kas nastu padarīs vēl smagāku," norādīja Lekoks.

Demonstrācijas franču zemnieki iepriekšējās nedēļās rīkojuši arī citviet Francijā, bloķējot lielceļus Bretaņas reģionā, kā arī iesaistoties sadursmēs ar policiju.

Daži demonstranti izpostījuši arī desmitiem fotoradaru un metāla vārtus, kurus paredzēts izmantot eko nodokļa ieviešanā.

Protestu dēļ Francijas premjerministrs Žans Marks Ero pagājušajā mēnesī bija spiests piekāpties un atlikt eko nodokli, kuru bija paredzēts ieviest no nākamā gada 1.janvāra. Šis nodoklis, kas bija paredzēts, lai mudinātu videi draudzīgu komerctransporta izmantošanu, plānoja noteikt jaunas nodevas Francijas un ārvalstu automobiļiem, kas pārvadā komercpreces ar svaru virs 3,5 tonnām.

Taču, par spīti premjera centieniem panākt kompromisu, zemnieku protesta akcijas nav mitējušās, un kustības līderi pieprasa pilnībā atteikties no eko nodokļa, kas, pēc viņu teiktā, nodarīs smagu kaitējumu lauksaimniecībai.

Sestdien ap 2000 kravas furgonu būtiski apgrūtināja iebraukšanu un izbraukšanu no vairākām Francijas lielākajām pilsētām, tostarp Parīzes, Strasbūras, Tulūzas, Bordo, Marseļas, Lionas un Lilles.

Pagājušajā nedēļā, protestējot pret paredzēto PVN palielināšanu Dižonā, Francijas austrumu daļā, demonstranti sev līdzi bija atveduši zirgus un ponijus.

Situācija Francijā šobrīd ir tik ļoti nokaitēta, ka kāds laikraksts pagājušajā nedēļā pat brīdināja, ka valsts atrodas uz "sociālā sprādziena sliekšņa".

Svarīgākais