Uzbrukums Nairobi lielveikalam ticis plānots vismaz četrus mēnešus

© Scanpix

Uzbrukums Kenijas galvaspilsētas Nairobi lielveikalam "Westgate" ticis plānots vismaz četrus mēnešus, otrdien atklāja kāda izmeklēšanai tuvu stāvoša Rietumu amatpersona.

Kā skaidroja vārdā neminētais informācijas avots, visi četri Somālijā apmācītie uzbrucēji, kas sarīkoja slaktiņu Nairobi lielveikalā, četrus mēnešus pirms uzbrukuma ieradušies Kenijā.

"Tiek uzskatīts, ka četrotne jūnijā kopā šķērsojusi Kenijas sauszemes robežu" no Somālijas, norādīja amatpersona, piebilstot, ka uzbrukuma plānotāji pēc ierašanās Kenijā apmetušies Nairobi rajonā, kurā mīt liels somāļu skaits.

Gatavošanās 21.septembra uzbrukumam notikusi kādā no šī rajona sporta zālēm.

Jau vēstīts, ka atbildību par asiņaino slaktiņu uzņēmies Somālijas islāmistu grupējums "Shebab".

""Westgate" bija jāsūta vēstījums kenijiešiem: aizvācieties no Somālijas un pārtrauciet savu agresiju pret musulmaņiem," norādīts "Shebab" žurnālā.

Kā atklāja vārdā neminētā Rietumu amatpersona, "mēs esam pārliecināti, ka bija tikai četri uzbrucēji".

Iepriekš izskanējis, ka četras dienas ilgušajā slaktiņā, kurā tika nogalināti vismaz 67 cilvēki, varētu būt bijuši iesaistīti vairāk nekā desmit uzbrucēji.

Kenijas Sarkanais Krusts informē, ka pēc uzbrukuma vēl vismaz 20 cilvēki ir pazuduši un pastāv bažas, ka izpostītā lielveikala drupās, iespējams, tiks atrasti vēl citi līķi.

Amatpersonas pieļauj, ka galīgais slaktiņā bojāgājušo skaits varētu sasniegt pat 94 cilvēkus.

Interpols un ASV Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) šobrīd palīdz Kenijai identificēt četru notikumu vietā atrasto personu mirstīgās atliekas. Tiek uzskatīts, ka šīs personas bijuši uzbrucēji.

Aizdomās par palīdzības sniegšanu uzbrucējiem apsūdzības izvirzītas četriem vīriešiem. Apsūdzētie ir etniskie somāļi. Viņi paši savu vainu neatzīst. Paredzēts, ka tiesas priekšā viņiem būs jāstājas 15.janvārī.

Svarīgākais