Virpuļviesuļi ASV prasījuši vismaz sešu cilvēku dzīvības

© Scanpix

ASV rietumu vidienes štatos svētdien pāri brāzušies vairāki virpuļviesuļi, kas prasījuši vismaz sešu cilvēku dzīvības un nodarījuši būtiskus postījumus.

Ilinoisas, Indiānas un Kentuki štatos pāri brāzās vētra ar vēja ātrumu līdz 30 metriem sekundē, kas ātri pārvietojas austrumu virzienā un ko pavada negaiss un krusa. Vētras laikā Ilinoisas, Indiānas un Kentuki štatos novēroti vismaz 68 spēcīgi virpuļviesuļi, kas iznīcinājuši ēkas, sarāvuši elektrības līnijas un apgāzuši mašīnas un kokus.

Vissmagāk cietis Ilinoisas štats, kur bojā gājuši vismaz seši cilvēki, bet vēl vairāki simti ievainoti. Daudzi cilvēki vēl ir iesprostoti zem sagrauto ēku drupām.

Ilinoisas štata pilsētā Vašingtonā vētrā daudzviet pilnībā sagrauti vairāki mikrorajoni.

Vairāk nekā 64 600 mājsaimniecību palikušas bez elektrības, kā arī Ilinoisas, Indiānas un Kentuki štatu lidostās, tostarp Čikāgas starptautiskajā lidostā, atcelti lidmašīnu reisi.

Pēc meteorologu aplēsēm, vētra skārusi teritoriju, kura dzīvo līdz 53 miljoni cilvēku.

Novembrī parasti viens no klusākajiem mēnešiem virpuļviesuļu kalendārā, līdz ar to vētru plosīšanās šajā nedēļas nogalē ir neparasts notikums šim gada laikam.

Naktī uz pirmdienu vētras spēks nedaudz mazinājies, taču ASV Nacionālais meteoroloģiskais dienests brīdināja, ka pirmdien ASV vidienē un ziemeļaustrumos saglabājas īpaši bīstama situācija, kur gaidāmi "vairāki ātri, spēcīgi virpuļviesuļi, spēcīgs negaiss, lieli krusas graudi un postošs vējš".

Sagaidāms, ka vētras spēks turpinās pavājināties un līdz pirmdienas pēcpusdienai tā vairs nebūs bīstama.

Svarīgākais