Rumānijas prezidents saglabā amatu

Svētdien notikušajā Rumānijas prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā ar niecīgu pārsvaru (50,37% pret 49,63%) uzvarējis līdzšinējais prezidents Trajans Basesku, vēsta Centrālā vēlēšanu komisija. Tomēr viņa pretinieka, sociāldemokrāta Mirčas Geones atbalstītāji jau sūdzējušies par krāpšanos un draudējuši vēlēšanu rezultātus apstrīdēt.

Pēc tam, kad pie vēlēšanu iecirkņiem veiktās aptaujas liecināja, ka neliels pārsvars bijis sociāldemokrātu kandidātam M. Geonem, svētdienas vakarā sevi par uzvarētājiem pasludināja abi kandidāti, vēsta Reuters. Pirmdien no rīta gan noskaidrojās, ka nedaudz vairāk balsu ieguvis 48 gadus vecais T. Basesku – Rumānijas laikraksti vēsta, ka svaru kausi viņam par labu nosvērušies pēc tam, kad saskaitītas ārzemēs dzīvojošo rumāņu nodotās balsis.

EDSO novērotāji atzina, ka vēlēšanas noritējušas godīgi, taču aicinājuši varas iestādes nekavējoties pārbaudīt visas sūdzības par iespējamiem pārkāpumiem, ziņo Reuters. Rumāņu politiskie analītiķi norāda – pat gadījumā, ja vēlēšanu rezultāti tiks apstiprināti, niecīgais pārsvars apgrūtinās T. Basesku spēju ātri izveidot valdību. Savukārt valdības, turklāt stabilas, izveidošana ir nepieciešamais priekšnosacījums, lai no Starptautiskā Valūtas fonda saņemtu kārtējo palīdzību 1,5 miljardu dolāru apmērā. Zināmu optimismu T. Basesku un viņu atbalstošo Liberāldemokrātu nometnē viesis Liberālās partijas līdera Klausa Johannisa (M. Geone viņam bija solījis premjera amatu) paziņojums, ka viņš vairs neuzskata, ka pakts ar sociāldemokrātiem ir spēkā.

"Domāju, ka nepieciešamās 20 balsis viņš atradīs starp liberāļiem un gan jau būs pārbēdzēji arī no sociāldemokrātiem, jo deputāti nevēlas ārkārtas vēlēšanu izsludināšanu. Tomēr mazākuma valdība nozīmē lielus riskus, tajā skaitā risku sarunās ar SVF," intervijā Reuters sacījis analītiķis Mirča Marians.

Svarīgākais