Varšavai nacionālistu dēļ būs jāatvainojas Maskavai

© Scanpix

Jau trešo gadu pēc kārtas ar vardarbīgām sadursmēm Varšavas centrā beidzies Neatkarības maršs, ar kuru labēji noskaņotās organizācijas atzīmē Polijas Neatkarības dienu.

Šogad poļu nacionālisti devuši lielisku iespēju Maskavai atkal atgādināt par pretkrievisko noskaņojumu Polijā, jo uzbrukuši Krievijas vēstniecības ēkai. Lai gan Polijas amatpersonas izteikušas nožēlu par notikušo un solījušās sodīt uzbrukuma vaininiekus, Krievija pieprasījusi oficiālu atvainošanos.

°11. novembrī Polija atzīmēja 95. gadadienu kopš valstiskās neatkarības atjaunošanas – pirms tam 123 gadus šīs valsts teritorija bija sašķelta, tās daļām atrodoties Krievijas un Austroungārijas impēriju, kā arī Prūsijas pakļautībā. Laikā no 1939. līdz 1989. gadam Neatkarības dienas svinēšana Polijā bija aizliegta, bet beidzamajos gados regulāri tiek rīkotas divas svinības – oficiālās, kurās piedalās valsts augstākās amatpersonas un ārzemju viesi, un neoficiālās, kuras rīko labējo radikāļu organizācijas, tādas kā Nacionālā radikālā nometne (ONR) un Vispolijas jaunatne. Šogad radikāļu manifestācijā lozungs Dievs, gods, tēvzeme! bija apvienojis aptuveni 50 000 cilvēku, turklāt ar varasiestādēm bija panākta vienošanās, ka kārtību nodrošinās organizētāji un policija lieki neprovocēs demonstrantus, no kuriem daudziem ar likuma sargiem ir saspīlētas attiecības, raksta Gazeta Wyborzca.

AFP norāda, ka sākotnēji manifestācija bijusi skaļa, bet miermīlīga, taču jau neilgi pēc gājiena sākuma no tās atšķēlušies pūlīši agresīvi noskaņoto demonstrantu. Viena šāda grupa Varšavas centrā mēģinājusi iebrukt ēkā, kurā apmetušies antifašisti, cita demolējusi ielas malā novietotās automašīnas, vēl cita aizdedzinājusi instalāciju Varavīksne, kas simbolizē toleranci pret seksuālajām minoritātēm. Nonākot pie Krievijas vēstniecības ēkas, pūlis sācis skandēt pret Krieviju vērstus lozungus, aizdedzināta policijas būdiņa pie vēstniecības vārtiem, pāri tās žogam lidojuši akmeņi un petardes, bet vairāki cilvēki mēģinājuši pārrāpties pār žogu, lai iekļūtu vēstniecības ēkā. Šajā brīdī policija no Varšavas mērijas beidzot saņēmusi atļauju izklīdināt manifestantus – lietā likti ūdenslielgabali, piparu gāze, šauts ar gumijas lodēm. Policijas preses dienesta vadītājs Mariušs Sokolovskis apstiprinājis, ka aizturēti 72 cilvēki, taču policija vēl turpina pētīt videonovērošanas kameru ierakstus, lai pie atbildības sauktu visus, kuri bija iesaistīti nekārtību rīkošanā.

Lai gan jau vēlu pirmdienas vakarā Polijas premjers Donalds Tusks un Ārlietu ministrijas pārstāvis Marčins Voičehovskis pauduši nožēlu par Vīnes konvencijas pārkāpšanu, vakar Krievijas Ārlietu ministrija iesniegusi protesta notu Polijas vēstniekam Maskavā, pieprasot oficiālu atvainošanos. Tikmēr abu Krievijas parlamenta palātu ārlietu komisiju vadītāji Aleksejs Puškovs un Mihails Margelovs nav kavējušies uzsvērt, ka naidīgo noskaņojumu pret Krieviju kultivē arī daudzi Polijas politiskās elites pārstāvji ar bijušo premjerministru Jaroslavu Kačiņski un viņa vadīto partiju Likums un taisnīgums priekšgalā. Vispolijas jaunatnes vadītājs Tomašs Palašs, kas bija viens no gājiena rīkotājiem, sarunā ar RIA Novosti gan uzsvēris, ka Krievijas vēstniecība nav bijusi manifestantu mērķis un gājiena maršruts gar to vedis pilnīgi nejauši.

Ziņu aģentūras Reuters aptaujātie politologi uzsver – vardarbība, kas regulāri aptumšo valsts svētku svinības, liecina par dziļajām plaisām sabiebrībā. Daudzi poļi beidzamo gadu laikā kļuvuši turīgāki, taču ir kareivīgs mazākums, kas nejūt pārmaiņas uz labo pusi un uzskata, ka varasiestādes pieņēmušas liberālu ideoloģiju, atsakoties no tādām poļiem tradicionāli svarīgām vērtībām kā baznīca un ģimene. Reuters norāda, ka galēji labējo uzskatu pārstāvji Polijā kļūst aizvien pamanāmāki, taču tas pats notiek arī citās Eiropas valstīs. «Kontinentā valdošais ekonomiskais panīkums apvienojumā ar vietējiem faktoriem palielinājis atbalstu nacionālistiem un pret ieceļotājiem vērstiem grupējumiem veselā virknē valstu, sākot ar Grieķiju un Ungāriju un beidzot ar Franciju,» raksta ziņu aģentūra.

Tā uzsver, ka Polijas nevalstiskās organizācijas jau sen ir brīdinājušas – valstī pieaug ar rasu naidu saistītu noziegumu skaits, jauniešu vidū aizvien populārāki kļūst labējie lozungi. Šis noskaņojums pārņem arī inteliģentāko sabiedrības daļu, vairākās augstskolās jau notikušas protesta akcijas pret pārlieku liberālu profesoru lekcijām. Lielākā daļa no jauniešiem, kuri pirmdienas pievakarē maršēja pa Varšavas ielām, gan uzsvēruši, ka neesot nacionālisti, bet savas valsts patrioti. «Man šķiet, ka Polijas valdība apdraud visu polisko,» sarunā ar Reuters daudzu manifestantu domas paudis 30 gadus vecais Gžegošs.

Svarīgākais