Filipīnās bruņoti komunistu aktīvisti uzbrūk humānas palīdzības auto kolonnai

Filipīnās divi bruņoti komunistu aktīvisti uzbrukuši automašīnām ar humāno palīdzību, kas braukušas uz taifūnā cietušo Taklobanas pilsētu, vēsta aģentūra France-Presse.

Kā ziņo Filipīnu armijas apakšpulkvedis Džoselito Kakilalu, incidents noticis 12. novembrī Matnogas pilsētā , kas atrodas 240 kilometrus no Taklobanas. Filipīnu armijas īpašo uzdevumu vienības karavīri abus uzbrucējus nošāvuši. 

Pavisam humānas palīdzības auto kolonnai  uzbrukuši 15 bruņoti komunistu aktīvisti, bez diviem nogalinātajiem, vēl viens guvis vairākus ievainojumus. Bruņotie noziedznieki esot Jaunās tautas armijas - komunistu grupējuma vietējie aktīvisti. Jaunās tautas armijas dalībnieki partizānu cīņās darbojas pret valstī valdošo varu.

Jau ziņots, ka 8. novembrī Filipīnās plosījās viens no visu laiku spēcīgākajiem taifūniem "Haijan", kas prasīja ap 10 000 cilvēku dzīvības un nodarīja milzīgus postījumus. Piekrastēs taifūna dzītie cunami līdzīgie viļņi noslaucījuši neskaitāmus zvejnieku kopienu ciemus.Vētru pārdzīvojušajiem iedzīvotājiem trūkst pārtikas un dzeramā ūdens. Taklobanā izvietotas armijas īpašo uzdevumu vienības, lai cīnītos pret marodierismu.

Jau ziņots, ka ANO, ASV, Austrālija un citas valstis steigušās palīgā taifūna "Haijan" izpostītajām Filipīnām.

Eiropas Komisija (EK) paziņojusi, ka palīdzībai Filipīnām atvēlēs trīs miljonus eiro (2,1 miljonu latu), Lielbritānija piedāvājusi palīdzību 9,6 miljonu dolāru (piecu miljonu latu) apmērā, bet Vācija jau nosūtījusi uz Filipīnām 23 tonnu palīdzības kravu un glābšanas komandas.

Taklobanā  izsludināta komandantstunda, ielās patrulē armija, karavīriem uzdots konsfiscēt ieročus, ko marodieri nozagušu no ieroču veikaliem.

Filipīnu amatpersonām vēl joprojām ir grūtības novērtēt un aptvert postījumu apmērus, nespējot sākt plaša mēroga glābšanas un palīdzības sniegšanas pasākumus.

Kā vēsta AFP korespondents, Taklobana atgādinot  rēgu pilsētu,tās ielās joprojām ir daudz taifūnā bojāgājušo cilvēku mirstīgo atlieku.

Svarīgākais