Ēģiptē atceļ ārkārtas stāvokli

Ēģiptes tiesa 12. novembrī izdevusi rīkojumu atcelt pirms trim mēnešiem izsludināto ārkārtas stāvokli. Valdība izplatītajā paziņojumā solījusi ievērot tiesas spriedumu, taču norādījusi, ka pirms tā izpildes sagaidīs oficiālo sprieduma tekstu, vēsta aģentūra Associated Press.

Bija paredzēts, ka izsludinātā ārkārtas stāvokļa termiņš beigsies ceturtdien.

Pagaidu valdība 14.augustā visā Ēģiptē izsludināja ārkārtas stāvokli, bet galvaspilsētā Kairā un 11 provincēs - komandantstundu.

Asinspirtī, kas Kairā izraisījās 14.augustā, kad policija, liekot lietā šaujamieročus, likvidēja atstādinātā prezidenta Muhameda Mursi atbalstītāju protesta nometnes, tika nogalināti simtiem cilvēku.

Ārkārtas stāvoklis karavīriem piešķīra plašas pilnvaras veikt arestus, jo īpaši komandantstundas laikā.

"Praksē ārkārtas stāvoklis tika izmantots tikai komandantstundai un armijas pilnvarām veikt arestus," skaidro starptautiskās cilvēktiesību organizācijas "Human Rights Watch" Ēģiptes atzara vadītāja Heba Morajefa. "Tas bija simbols. Iekšlietu ministrija, šķiet, uzskata, ka represīvi likumi ir atturēšanas paņēmiens."

Kopš 1967.gada Ēģipte pastāvīgi bijis spēkā ārkārtas stāvokļa likums, tiesa gan ar dažiem pārtraukumiem - 1981.gadā un pēc Hosni Mubaraka režīma gāšanas 2011.gada sākumā.

Pateicoties ārkārtas stāvoklim, varasiestādes varējušas paturēt Mubaraku mājas arestā slimnīcā arī pēc septembra, kad beidzās maksimālais aizturēšanas termiņš. Tā kā tiesa uzdevusi atcelt ārkārtas stāvokli, Mubarakam, kurš tiek tiesāts par saistību ar simtiem demonstrantu nogalināšanu 2011.gadā, varētu nākties atgriezties cietumā.