Indonēzijā vulkāna izvirdumu dēļ evakuēti vairāk nekā 5000 cilvēku

© Scanpix

Vulkāna izvirdumu dēļ Indonēzijas Sumatras salā savas mājas bijuši spiesti pamest vairāk nekā 5000 cilvēku, otrdien paziņojušas amatpersonas.

Sumatras salas ziemeļos esošais Sinabungas vulkāns jau kopš mēneša sākuma izmet gaisā karstus pelnus, akmeņus un lavu.

"Līdz šim no septiņiem ciematiem evakuēti 5265 cilvēki. Viņi visi bija ļoti nobijušies, jo vulkāns neizrāda nekādas pazīmes, ka gatavotos norimt," ziņu aģentūrai AFP norādīja vietējās valdības preses pārstāvis.

Varasiestādes devušas rīkojumu evakuēt cilvēkus, kuri dzīvo trīs kilometru rādiusā ap vulkānu, bet savas mājas pamet arī tālāko rajonu iedzīvotāji, norādīja preses pārstāvis.

"Viņi vienkārši nejūtas droši un ir panikā. Viņi labāk izvēlas palikt patversmēs, piemēram, mošejās un baznīcās," viņš piebilda.

Nacionālā katastrofu vadības centra pārstāvis Sutopo Purvo Nugroho informēja, ka vulkāns izvirdis arī otrdienas rītā, lai gan mazāk aktīvi nekā iepriekšējās dienās.

Sinabungas vulkāns atdzīvojās septembrī, kad pirmo reizi kopš 2010.gada izmeta gaisā akmeņus un karstus pelnus.

Indonēzija atrodas pie tā dēvētā Klusā okeāna Uguns loka, kur saskaras kontinentālās plātnes, tāpēc zemestrīces un vulkānu izvirdumi tur notiek bieži.

Augustā vulkāna izvirdumā Palu salā, Austrumu Nusas Tengaras provincē, dzīvību zaudēja pieci cilvēki.

Pasaulē

2023. gada 7. oktobrī Palestīnas teroristu grupējums “Hamas” iebruka Izraēlā, tur sarīkoja asiņainu slaktiņu: teroristi noslepkavoja 1200 cilvēku un sagrāba aptuveni 250 ķīlnieku. Visvairāk cietušo bija sievietes, kuras izvaroja, sakropļoja un pēc tam nošāva. Izraēla atbildēja ar militāru operāciju Gazas joslā. Ir pagājis gads. Ko par esošo situāciju domā Kārlis Daukšts un Juris Rozenvalds?

Svarīgākais