Filipīnās izsludināts ārkārtas stāvoklis

Filipīnu valdības vadītājs Beninjo Akino valstī i8zsludinājis ārkārtas stāvokli, vēsta vietējie mediji.

 Situācija kāda izveidojusies pēc  taifūna "Haijan" plosīšanās, kad bojāgājušo skaits un postījumu apmēri ir šokējoši. Vētru pārdzīvojušajiem iedzīvotājiem trūkst pārtikas un dzeramā ūdens. Pēc jaunākajām ziņām taifūna upuru skaits pieaudzis līdz 1774 cilvēkiem.

 Filipīnu glābšanas dienesti ir pārslogoti, cenšoties palīdzēt visiem dabas stihijā cietušajiem.

Jau ziņots, ka ANO, ASV, Austrālija un citas valstis steigušās palīgā taifūna "Haijan" izpostītajām Filipīnām.

Pāvests Francisks svētdien aizlūdza par Filipīnām un aicināja visus ticīgos sniegt konkrētu palīdzību cietušajai valstij.

Eiropas Komisija (EK) paziņojusi, ka palīdzībai Filipīnām atvēlēs trīs miljonus eiro (2,1 miljonu latu), Lielbritānija piedāvājusi palīdzību 9,6 miljonu dolāru (piecu miljonu latu) apmērā, bet Vācija jau nosūtījusi uz Filipīnām 23 tonnu palīdzības kravu un glābšanas komandas.

Arī Jaunzēlande pirmdien palielinājusi sākotnējo Filipīnām atvēlēto summu līdz 2,15 miljoniem Jaunzēlandes dolāru (942 000 latu), un Kanāda apsolījusi piešķirt palīdzības organizācijām līdz par pieciem miljoniem ASV dolāru (2,6 miljoniem latu).

Organizācija "Ārsti bez robežām" paziņojusi, ka līdz nedēļas vidum uz Filipīnām nosūtīs kopumā 200 tonnu lielu kravu, tostarp medikamentus, teltis un citas pirmās nepieciešamības lietas.

Taivānas valdība apsolījusi Filipīnām nekavējoties piešķirt 200 000 ASV dolāru (105 000 latu), un Singapūra ziedojusi 40 000 ASV dolāru (21 000 latu).

 

Svarīgākais