Lietuvas žurnālisti akcijā atbalsta ziņu aģentūras kolēģus;izmeklētāji atvainojas

Vairāki desmiti Lietuvas žurnālistu pirmdien pauda atbalstu kolēģiem no ziņu aģentūras BNS, ar ironiskiem aplausiem "pateicoties par labu darbu" Īpašās izmeklēšanas dienestam (STT), kura darba stils aizvadītajā nedēļā izpelnījās asu mediju un politiķu reakciju.

Protesta akcijā piedalījās daudzu lielāko Lietuvas mediju redaktori un žurnālisti. Neviens no darbiniekiem pie akcijas dalībniekiem neiznāca.

Kā ziņots, STT veic izmeklēšanu, lai noskaidrotu, kādos apstākļos atklātībā oktobra beigās nonāca Valsts drošības departamenta (VSD) materiāli attiecībā uz iespējamiem informatīvajiem uzbrukumiem valsts augstākajām amatpersonām, tostarp prezidentei Daļai Grībauskaitei.

Šīs izmeklēšanas gaitā dienests pieprasījis žurnālistiem atklāt savu informācijas avotu, savukārt BNS uzsver, ka žurnālista tiesības paturēt noslēpumā informācijas avotu ir viena no mediju brīvības garantijām un aģentūra šīs tiesības izmantos.

Pagājušajā nedēļā nopratināja sešus BNS žurnālistus, konfiscējot vairākus datorus un aģentūras galvenās redaktores Jūrates Damulītes mājās sarīkojot kratīšanu viņas bērnu acu priekšā. Pirmdien kratīšana turpināta.

"Viens no svarīgākajiem mediju principiem ir uzticēšanās starp avotu un redakciju. Ja būs šādi precedenti un avoti vairs nevarēs paļauties, ka tie tiks saglabāti slepenībā, tiks sagrauta pati mediju institūcija," brīdinājis aplausu akcijas rīkotājs, Lietuvas biznesa ziņu izdevuma "Verslo žinios" apskatnieks Rīts Staselis.

STT pirmdien, atvainojusies BNS darbiniekiem.

STT darbība izsauca lielu rezonansi Lietuvas sabiedrībā.Piektdien,8. novembrī, Lietuvas Seima vadība un prezidente Daļa Grībauskaite uzdeva Seima komisijai izmeklēt notikušo BNS, noskaidrojot vai STT nav pārkāpusi žurnālistu tiesības.

"Es personīgi lūdzu atvainoties žurnālistiem, gan tiem, kuri bija nepareizi informēti, gan tiem kurus mūsu darbības izsauca tādu reakciju," tiekoties ar Grībauskaiti uzsvēris STT direktora vietnieks Židrūns Bartkus.

Viņš arī norādījis, ka ikviena darbība izmeklēšanā tika iepriekš juridiski izsvērta un likumi tika ievēroti, taču STT vēlreiz visu izvērtēs.

Svarīgākais