Filipīnās taifūna "Haijan" upuru skaits pārsniedz 10 000

Spēcīgā taifūna "Haijan" upuru skaits Filipīnās pārsniedz 10 000 cilvēku, 2000 pazuduši bez vēsts, jo daudzas apdzīvotas vietas cietušajā reģionā ir pilnībā iznīcinātas, ziņo aģentūra Reuters atsaucoties uz Leites provinces policijas komandieri Elmeru Soria.

Šādas ziņas par bojāgājušajiem nosauktas Leitas provinces gubernatora sasauktajā ārkārtas sēdē, aptuveni 70-80% ēku vētras ceļā ir pilnībā iznīcinātas, norāda Soria.

Leites galvaspilsētai Taklobanai pāri gāzās līdz piecus metrus augsti viļņi, sagraujot visu savā ceļā.

"Taklobana ir pilnībā iznīcināta. Cilvēki sāk zaudēt prātu no bada vai ģimenes zaudējuma. Cilvēki kļūst aizvien vardarbīgāki. Viņi izlaupa uzņēmumus, veikalus, lai atrastu pārtiku, rīsus un pienu. Es baidos, ka nedēļas laikā cilvēki aiz bada sāks nogalināt," sacīja Taklobanas skolotājs Endrū Pomeda.

Filipīnu amatpersonas vēsta, ka Taklobanā tiek izvietotas armijas īpašo uzdevumu vienības, lai cīnītos pret marodierismu.

Nav skaidrības par postījumu apmēru Samaras salā, kas bija pirmā vētras ceļā. Vietējās amatpersonas ziņo, ka mazajā Baseras pilsētā vien bojā gājuši vismaz 300 cilvēki.

Filipīnu amatpersonām vēl joprojām ir grūtības novērtēt un aptvert postījumu apmērus 600 kilometru platā joslā, nespējot sākt plaša mēroga glābšanas un palīdzības sniegšanas pasākumus.

ASV atsaukušās uz Filipīnu lūguma pēc militārās palīdzības, Pentagonam paziņojot par militāro glābēju vienību, transporta līdzekļu un lauka hospitāļu nosūtīšanu uz nopostīto reģionu. Gatavību sniegt palīdzību Filipīnām izteikusi arī Krievija. 

Taifūns ar vēju ātrumu ap 315 kilometriem stundā (87,5 metriem sekundē) piektdien pārgāja pāri Leites un Samaras salām, pārbrāžoties pāri valsts centrālajai daļai, kur dzīvo miljoniem cilvēku. Taifūns arī nesa trīs metrus augstu uzplūda vilni, kas iedzina ūdeni piekrastes pilsētās un dziļi iekšzemē.

ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns izteicis līdzjūtību Filipīnām par vētras upuriem un plašajiem postījumiem, solot, ka ANO humānās palīdzības aģentūras pēc iespējas ātri sāks sniegt palīdzību nelaimē nonākušajiem filipīniešiem. Eiropas Komisija jau piešķīrusi 3 miljonus eiro, lai sniegtu palīdzību cietušajiem.

Vēja ātruma ziņā "Haijan" ir viens no četriem spēcīgākajiem taifūniem, kāds jebkad reģistrēts, un spēcīgākais, kāds skāris zemi, vēsta ASV bāzētais meteoroloģijas dienests "Weather Underground".

Pēc Filipīnu šķērsošanas taifūna spēks ir mazinājies, bet sestdien vētras centrs mainīja virzienu, tagad apdraudot Vjetnamas ziemeļdaļu. Iepriekš no Vjetnamas vidienes evakuētajiem 200 000 iedzīvotāju svētdien ļauts atgriezties mājās, bet masveida iedzīvotāju evakuācija sākta Vjetnamas ziemeļos.

Meteorologi prognozē, ka vētra Vjetnamas piekrasti sasniegs pirmdienas pēcpusdienā pēc vietējā laika, vēja ātrumam sasniedzot 74 kilometrus stundā (20 metrus sekundē).

Svarīgākais