No Fukušimas atomelektrostacijas aizvāks kodoldegvielu

Speciālisti Japānā sākuši parvietot kodoldegvielas stieņus no Fukušimas AES ceturtā reakstora dzesēšanas baseina.

Fukušimas AES cieta sprādzienā pēc zemestrīces un tai sekojošā cunami 2011. gadā. Cunami pārpludināja elektrostacijas rezerves ģeneratorus, kas piegādāja enerģiju kodolreaktoru dzesēšanas sistēmām, tā rezultātā trīs no reaktoriem kļuva nestabili. Šis notikums līdz ar Černobiļas AES katastrofu atzīts par nopietnākajām kodolkatastrofām vēsturēm.

Degvielas stieņi ir vairāki tūkstoši četrusmetrus garu cauruļu, kurās ir iepildīta urāna degviela. Tiek uzskatīts, ka kodoldegvielas aizvākšana ir bīstams, taču ārkārtīgi nepieciešams solis avārijas seku likvidēšanā. Bijuši vajadzīgi mēneši ramontdarbu un plānošanas, lai piekļūtu stieņiem un uzsāktu degvieas savākšanas operāciju.

Drošības noteikumi prasa, lai kodoldegviela nepārtraukti atrastos zem ūdens, turklāt daži no stieņiem varetu būt bojāti, kas sarežģī operāciju un rada papildu bīstamību.

Paredzēts, ka degvielas savākšana prasīs apmēram divas nedēļas. Degvielas stieņi tiks pārvietoti uz jaunu dzesēšanas baseinu, kur tos varēs glabāt apmēram 20 gadus.

Svarīgākais