Eiropas ebrejus satrauc antisemītisma palielināšanās

Kā liecina Eiropas Savienības Pamattiesību agentūras deviņās Eiropas valstīs, tai skaitā Latvijā, veiktā aptauja 76% ebreju uzskata, ka pēdējo piecu gadu laikā antisemītisms ir pastiprinājies.

Aptaujā respondenti Beļģijā, Francijā, Itālijā, Latvijā, Lielbritānijā, Ungārijā, Vacijā un Zviedrijā tika aicināti izteikt savu viedokli par antisemītismu ikdienā un informēt par savu personīgo pieredzi vai bailēm par savu un piederīgo drošību. Šajās valstīs dzīvo 90% Eiropas ebreju. Pētījumā bija iesaistīta arī Rumānija, taču šajā valstī iegūtie dati atzīti par neizmantojamiem mazā respondentu skaita dēļ.

66% no aptaujātajiem antisemītismu uzskata par ļoti lielu problēmu savā valstī. Apmēram pusi aptaujāto satrauc antisemītisms un viņi baidās kļūt par naida upuriem. No antisemītisma pēdējā gada laikā cietuši 23% aptaujāto.

Aptaujas rezultāti liecina, ka visvairāk ebrejus satrauc antisemītisma palielināšanās Interneta vidē. Pētījuma autori citē kādu sievieti no Lielbritānijas, kas teikusi, ka kopš sākusi lietot Facebook viņa saskārusies ar antismītiskiem komentāriem vairāk nekā jelkad dzīve.

Rietumeiropā antisemītismu ievērojami ietekmē Palestīnas konflikts - daudziem ebrejiem šajās valstīs personīgi pārmesta Izrēlas poitika.

Par visantisemītiskākajām valstīm atzītas Francija, Beļģija un Ungārija. Savukārt Latvijā antisemitisma līmenis ir viszemākais starp valstīm, kas bija iesaistītas pētījumā - tikai 15% aptaujāto atzinuši, ka pēdējo 5 gadu laikā perosnīgi cietuši no antisemītisma.