Grieķijā policija ieņem likvidētās sabiedriskās raidorganizācijas telpas;arestē žurnālistus

Grieķu policija, pielietojot asaru gāzi, ieņēmusi likvidētā sabiedriskā medija ERT biroju Atēnās un arestējusi vairākus cilvēkus.

Grieķijas konservatīvo spēku vadītā valdība uzskatīja, ka sabiedriskā medija uzturēšana ekonomiskās krīzes laikā prasa parāk daudz izdevumu, tāpēc jūnijā slēdza ERT, ataižot 2600 darbinieku.

ERT dibināta pirms 75 gadiem un līdz 1989. gadam bija vienīgā televīzija Grieķijā. Tomēr pēc tirgus atvēršanas komerciālajiem medijiem ERT sāka zaudēt reitingus, neskatoties uz vairākiem mēģinājumiem uzlabot konkurētspēju, kas raisīja debates sabiedrībā par sabiedriskās raidorganizācijas uzturešanai izlietot līdzekļu efektivitāti. Tāpēc, lai parādītu starptautiskajām organizacijām, ka Grieķija cenšas restrukturēt publisko sektoru tika nolemts raidorganizāciju, kuras uzturēšana izmaksāja 300 miljonus eiro gadā, likvidēt un tās vietā izveidot jaunu sabiedrisko mediju.

Lēmums ERT slēgt saviļņoja Grieķijas sabiedrību - notika plašas protesta demonstrācijas un viena no kreisajām partijām pameta valdošo koalīciju, kas gandrīz noveda pie valdības krišanas.

Atlaistie darbinieki atteicās pamest ERT telpas un turpināja raidīt internetā. Ceturdien agri no rīta policijas specvienības veica operāciju, lai atbrīvotu telpas. Lai izdzenātu ap 200 cilvēku, kas bija pulcējušies pie ēkas tika pielietota asaru gāze un tad viena pēc otras pārmeklētas telpas ēkas iekšpusē.

Darbinieki vēlāk stāstīja, ka viss noticis relatīvi mierīgi. Apmēram 20 cilvēki pameta telpas labrātīgi, taču trīs cilvēki, kas atteicās to darīt tika arestēti.

Pasaulē

Francijā pirmdien sākusies ilgi gaidītā tiesas prāva pret nacionālkonservatīvās partijas Nacionālā apvienība (RN) bijušo līderi Marinu Lepēnu, kas līdz ar 26 partijas biedriem apsūdzēta Eiropas Savienības (ES) līdzekļu izšķērdēšanā.