Ņujorkas mēra vēlēšanās uzvarējis demokrāts de Blasio

© Scanpix

Ņujorkas mēra vēlēšanās otrdien uzvarējis demokrātu kandidāts Bils de Blasio, kuram tagad pilsētas galvas amatā būs jānomaina miljardieris Maikls Blūmbergs.

"Paldies tev, Ņujorkas pilsēta," teikts tvītā, kas uzreiz pēc vēlēšanu iecirkņu slēgšanas parādījies de Blasio kampaņas oficiālajā tvitera kontā.

52 gadus vecais de Blasio Blūmbergu ASV lielākās pilsētas mēra amatā nomainīs janvārī.

Ņūdžersijā, kur otrdien notika štata gubernatora vēlēšanas, uzvarējis līdzšinējais pavalsts vadītājs republikānis Kriss Kristijs.

Savukārt Virdžīnijā, kur arī vēlēšanām bija pievērsta pastiprināta visas valsts uzmanība, gubernatora vēlēšanās, izcīnot nelielu balsu pārsvaru, uzvarējis demokrātu kandidāts Terijs Makolifs, prognozē ASV mediji.

Otrdien ASV notika vēlēšanas uz vairākām Kongresa vietām, divu štatu gubernatoru vēlēšanas, vairāku štatu likumdevēju sapulču vēlēšanas, referendumi par pilsoņu iniciatīvām, kā arī mēru un vairāku citu vietējā līmeņa amatpersonu vēlēšanas.

Kristijs Ņūdžersijā izcīnījis pārliecinošu uzvaru. Pateicoties pragmatismam, harizmai un spējai iegūt abu partiju atbalstu, viņš arvien vairāk tiek uzskatīts par perspektīvu kandidātu republikāņu nominācijas saņemšanai 2016.gada ASV prezidenta vēlēšanām.

Kristijam Ņūdžersijā otrdien izdevies iegūt arī balsu vairākumu sieviešu, melnādaino un latīņamerikāņu vidū - elektorāta grupās, kuras republikāņiem parasti izdodas visai grūti pārliecināt.

"'Mums šovakar bija liela, liela uzvara," pēc rezultātu paziņošanas sajūsminātajiem atbalstītājiem sacīja Kristijs. "Es necentos tikt pie otrā pilnvaru posma, lai darītu mazus darbus, es centos tikt pie otrā posma, lai pabeigtu darbu. Tagad skatieties, kā es to paveikšu."

Ņujorkā, kur demokrātu vēlētāju ir sešas reizes vairāk nekā republikāņu vēlētāju, de Blasio kļuvis par pirmo ievēlēto demokrātu mēru kopš 1989.gada.

"Es uzskatu, ka cilvēki šajā pilsētā zina, ka daudziem ņujorkiešiem ir grūtības savilkt galus kopā," uzreiz pēc nobalsošanas Bruklinā sacīja de Blasio. "Mums ir jāīsteno ļoti nopietnas progresīvas izmaiņas un jāvirzās prom no Blūmberga ēras politikas, un es esamu gatavs to darīt, un, lai to izdarītu, man ir vajadzīgs ņujorkiešu atbalsts."

De Blasio solījis paaugstināt nodokļus, lai finansētu pirms bērnudārza izglītību un pēcskolas programmas un uzceltu 200 000 jaunu mājokļu, kurus varētu atļauties ierindas ņujorkieši.

Viņš solījis arī reformēt Ņujorkā īstenoto politiku, kas ļauj policijai uz ielas apstādināt un pārmeklēt cilvēkus. Šīs politikas kritiķi apgalvo, ka tā netaisni vēršas pret melnādainajiem un Latīņamerikas izcelsmes cilvēkiem, bet politikas aizstāvji pagalvo, ka tā efektīvi palīdzējusi apkarot noziedzību.

De Blasio savā kampaņā pievērsis uzmanību vidusšķiras problēmām un plaisai starp pilsētas bagātajiem un nabadzīgajiem slāņiem, kas pēdējos gados kļuvusi arvien plašāka.

Multikulturālajā Ņujorkā de Blasio popularitāti palīdzējusi iemantot arī viņa ģimene - melnādainā sieva, kura kādreiz bijusi lesbiete, un divi pusaugu bērni.

Virdžīnijā par demokrātu Makolifu nobalsojuši 47,2% vēlētāju, bet republikāņu kandidātu, ultrakonservatīvās Tējas dzeršanas kustības atbalstīto Kenu Kučineli, - 46%, liecina provizoriskie rezultāti.

Makolifa uzvara ir laba zīme prezidenta Baraka Obamas demokrātiem, kas liecina, ka tradicionālais republikāņu štats Virdžīnija, pateicoties demogrāfiskā sastāva izmaiņām, kā arī vēlētājiem viļoties Tējas dzeršanas kustībā, 2016.gada prezidenta vēlēšanās varētu kļūt par vienu no svarīgākajiem cīņas štatiem.

Pasaulē

Polija "nepiekāpsies" Volīnijas slaktiņa jautājumā, jo Polijas pilsoņu cienīga apbedīšana ir nevis politiska prasība, bet kristīgs pienākums, paziņoja Polijas ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis tiešsaistes jautājumu un atbilžu sesija sociālajos medijos.

Svarīgākais