Eksperti: Helovīns Lietuvā nav iesakņojies

© F64 Photo Agency

Helovīns, kas cenšas aizēnot novembra sākumā izsenis atzīmēto Mirušo piemiņas dienu jeb Veļu dienu, ko ierasts aizvadīt gluži citādās noskaņās. Šobrīd eksperti sliecas domāt, ka senās tradīcijas ir izturējušas, bet Helovīns Lietuvā tā arī nav īsti iesakņojies, raksta "Kauno.diena.lt".

Kā norāda etnologi, Lietuvā Veļu dienu pierasts aizvadīt klusi un mierīgi, ģimenes lokā pieminot mūžībā aizgājušos tuviniekus, savukārt trokšņainas un dzīvespriecīgas maskošanās tradīcijas lietuviešiem saistās ar Meteņdienu jeb Užgavenēm ziemas nogalē.

Arī lielveikalos, kur sabiedrībā valdošās tendences vienmēr redzamas kā uz delnas, Helovīna maskas un cita atribūtika šai laikā tiek pieprasīta daudz mazāk nekā sveces un puķes, un jāņem vērā, ka tirdzniecības tīklu mārketinga speciālisti nebalstās uz emocijām, bet uz vienu vienīgu rādītāju - pieprasījumu.

"Jau vairākus gadus Helovīns oktobrī nav mūsu veikalu akcents," atzinusi tirdzniecības tīkla "Maxima LT" preses sekretāre Renāte Saulīte. "Redzams, ka šie svētki Lietuvā nav iedzīvojušies, jo oktobra nogalē šī atribūtika netiek pirkta lielos apmēros. Toties pieprasījums pēc svecītēm un citām ar Mirušo piemiņas dienu saistītām lietām jūtami pieaug. (..) No Helovīna precēm pavisam atteikušies gan neesam, tās iespējams atrast, tomēr tās ir tikai vienas no daudzajām dažādajām precēm plašā preču klāstā."

Arī interneta tirdzniecības vietās situācija ir līdzīga, liecina tīmekļa norēķinu vietnes "Sving" veikts pētījums. No 107 lielākajiem e-veikaliem Helovīna preces šogad atrodamas tikai piecos.

Tiesa gan, ir arī tirdzniecības centri, kas pircējus cenšas piesaistīt ar īpašām Helovīna akcijām, Helovīna preču klāstu un pasākumiem.

Savukārt etnologs Liberts Kļimka norāda, ka Helovīnu Lietuvā gan ienesuši jaunieši, tomēr arī viņiem ir svarīgas tēvutēvu ieražas.

"Veļu diena ir ģimeniski svētki, kad visi kopā dodas apciemot tuvinieku kapus. Helovīns mums ir importēti svētki bez savām ģimenes tradīcijām," viņš sacījis. "Turklāt lietuviešiem pašiem no seniem laikiem ir savi līksmi svētki ar maskošanos - Užgavenes."

"Helovīns bija svarīgs īru izceļotājiem Amerikas Savienotajās Valstīs, jo kopienai allaž ir vajadzīgi kādi svētki, kas palīdz tai turēties kopā un izjust vienotības apziņu. Drīz vien Helovīns iedzīvojās visā Amerikā, kuras iedzīvotāju vairākums ir kosmopolītiski un atsvešinājušies no senajām tradīcijām, tomēr kopīgi svētki viņiem ir vajadzīgi," spriedis eksperts.

"Taču mums šie disnejiskie personāži šķiet pārlieku naivi, un oktobra beigās tos var sastapt ja nu vienīgi bāros un naktsklubos. Tie cēlušies no ķeltu Jaunā gada tradīcijām, tādēļ ir līksmi un karnevāliski. Mēs novembra sākumā vairāk akcentējam atturīgu mirušo pieminēšanu. No hroniku datiem zināms, ka lietuvieši saskaņā ar pagāniskajām tradīcijām jau vismaz XVI gadsimtā svinējuši Veļu dienu kapos, mielojot veļus ar ēdieniem un dzērieniem," norādījis Kļimka.

Svarīgākais