Lietuvā atzīmēs Visu svēto dienu un Mirušo piemiņas dienu

Lietuvā piektdien un sestdien, kā ik gadus novembra sākumā, tiek atzīmēta Visu svēto diena un Mirušo piemiņas diena jeb Veļu diena. Tautā abu šo piemiņas dienu tradīcijas cieši savijušās.

Visu svēto dienā katoļi lūdz visu svēto aizgādību, savukārt Mirušo piemiņas dienas priekšvakarā lietuvieši nes uz tuvinieku kapiem ziedus un iededz svecītes, godinot viņu piemiņu.

Visu svēto diena Lietuvā kopš 1990.gada ir brīvdiena, bet Mirušo piemiņas diena - darbdiena, taču šoreiz to atzīmē sestdienā.

Mirušo pieminēšanas tradīcijai Lietuvā joprojām ir stipras saknes - šajā dienā dzimtas sabrauc pie savu tuvinieku kapiem arī no lielas tālienes.

Jau divpadsmito gadu uz vienkāršu un patiesu apceres brīdi Mirušo piemiņas dienas priekšvakarā aicina Kauņas studenti, kuru rīkotās akcijas "Dvēseļu upe" laikā cauri vecpilsētai ceļā starp divām Kauņas baznīcām tiks iedegtas tūkstošiem svecīšu, izveidojot gaismas taku, lai pieminētu mirušos - īpaši tos, uz kuru kapiem svecītes šai vakarā nav iedegtas.

Šajā vakarā ikviens garāmgājējs varēs aizdegt akcijas rīkotāju sarūpēto vai pats savu līdzpaņemto svecīti, kopīgiem spēkiem vairojot pilsētā gaišumu.

Svarīgākais