SVF brīdina Āfriku par finanšu satricinājumiem

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) ceturtdien brīdināja Subsahāras Āfrikas strauju izaugsmi piedzīvojošās ekonomikas, ka tām nepieciešams aktīvāk rīkoties, lai pasargātu sevi no finanšu satricinājumiem.

SVF aicināja reģiona valdības mazināt ietekmi, ko rada naudas līdzekļu strauja ieplūšana un aizplūšana no to ekonomikām.

Lielu daļu Āfrikas valstu pēdējo gadu laikā būtiski atbalstījuši investori, kuri pārvieto savus līdzekļus no gausajām attīstītajām ekonomikām cerībā iegūt lielākus ienākumus no to investīcijām.

SVF dati liecina, ka privāto līdzekļu plūsma uz Subsahāras Āfrikas valstīm no 2010.gada līdz 2012.gadam dubultojusies salīdzinājumā ar 2000.-2007.gadā reģistrēto līmeni.

Taču iespējama ekonomikas izaugsmes palēnināšanās Ķīnā un ASV Centrālās bankas īstenoto stimulēšanas pasākumu pārtraukšana sākusi radīt investoros piesardzību.

Atsevišķās valstīs, tostarp Dienvidāfrikā, tas jau izraisījis vietējo valūtu strauju vērtības kritumu, paaugstinot importa cenas un inflāciju.

SVF norāda, ka plašākā mērogā šo tendenču ietekme līdz šim bijusi pieklusināta, taču, ja šis nemiers būs ilgstošs, var palielināties riski par vērienīgāku ietekmi.

Tādējādi fonds aicina rūpīgāk uzraudzīt kapitāla plūsmu un izstrādāt rīkus, lai ierobežotu ietekmi, ko varētu radīt investīciju straujš pieaugums vai kritums.

Tāpat fonds brīdina, ka ekonomiskās izaugsmes palēnināšanās tādos tirgos kā Ķīnā varētu ietekmēt preču cenas, radot postošu ietekmi uz vairāku Āfrikas valstu ienākumiem.

Svarīgākais