Gruzija, izmantojot "Ericsson" tehnoloģijas, nelikumīgi izspiegojusi iedzīvotājus

Gruzijas varasiestādes, iespējams, izmantojušas Zviedrijas telekomunikāciju uzņēmuma "Ericsson" piegādātās tehnoloģijas, lai nelikumīgi izspiegotu valsts pilsoņus, trešdien pavēstīja "Ericsson".

Tehnoloģijas, kas radītas noziedznieku uzraudzīšanai, "Ericsson" 2005.gadā pārdeva Gruzijas telekomunikācijas sakaru uzņēmumam "Geocell".

"Tehnoloģiju mērķis ir likumīga uzraudzība noziedzības apkarošanai, taču [Gruzijas] varasiestādes tās, domājams, izmantojušas mērķiem, kam tās nav domāta," skaidroja "Ericsson" pārstāvis Frederiks Halstans.

Ar šādu paziņojumu kompānija nāca klajā pēc Zviedrijas sabiedriskajā radio izskanējušajām ziņām, ka Gruzijas varasiestādes ar "Ericsson" tehnoloģijām noklausījušās iedzīvotāju sarunas.

Šāda informācija izskanēja trešdien. Šīs ziņas Zviedrijā piesaistījušas lielu uzmanību, jo uzņēmuma "Geocell" lielākais akcionārs ir Zviedrijas un Somijas telekomunikāciju operators "TeliaSonera".

Gruzijas varasiestādēm ir tehniskās iespējas uzraudzīt ap 21 000 mobilo tālruņu, no kuriem trešā daļa ir "Geocell" tīklā, liecina Zviedrijas sabiedriskā radio ziņotais.

Vēl pagājušajā mēnesī Eiropas Savienības (ES) īpašais padomnieks Gruzijas konstitucionālo un tiesisko reformu, un cilvēktiesību jomā Tomass Hamarbergs ziņojumā norādīja, ka novērošana bez tiesas apstiprinājuma Gruzijā ir "sistemātiska prakse".

"Iespējamība piekļūt starppersonu saziņai varētu būt nozīmīga cīņā pret organizēto noziedzību un terorismu," teikts ziņojumā. "Taču neatbilstošas izmantošanas risks nozīmē, ka ir nepieciešama tiesiskā uzraudzība, kā arī demokrātiskā un tiesiskā kontrole pār visām darbībām šajā jomā."

Kā ziņu aģentūrai AFP pavēstīja "TeliaSonera" pārstāvis, Gruzijas telekomunikāciju operatoriem uzlikts par pienākumu nodrošināt varasiestāžu piekļuvi saviem tīkliem.

"Viņi uzrauga tīklus, un mēs nezinām, ko viņi noklausās un kādu informāciju ievāc - to nezinām nedz mēs, nedz citi operatori," skaidroja kompānijas pārstāvis.

Savukārt "Geocell" izpilddirektors Pasi Koistinans Zviedrijas sabiedriskajam radio norādīja, ka novērošana ir likumīga saskaņā ar Gruzijas tiesību normām.

"Es uzskatu, ka tas ir nepieņemami, un es vēlētos, lai likums tiktu mainīts," skaidroja Koistinans. "Taču, kamēr vien novērošana tiek veikta saskaņā ar likumu, mums ir jāievēro šīs valsts likumi."

Turpretī starptautiskās cilvēktiesību aizstāvju organizācijas "Amnesty International" pārstāve Zviedrijā Elizabete Lēvgrēna uzsvēra, uzņēmumiem ir pienākums nepārkāpt cilvēktiesības, un to piesauktais arguments, ka viņu rīcība ir likumīga, pēc Lēvgrēnas domām, ir vājš aizbildinājums.

"Ja noklausīšanās ir pretlikumīga, kā mēs to redzam - ja tā ir nelikumīga noklausīšanās - ir skaidrs, ka "Ericsson" un "TeliaSonera" struktūrvienībai "Geocell" ir jāuzņemas atbildība," viņa sacīja.

Pasaulē

Pēc naktī uz piektdienu Libānā notikušajiem Izraēlas triecieniem pazudis kontakts ar Hašemu Safiedinu, kas tika uzskatīts par triecienā 27.septembrī nogalinātā šiītu kustības "Hizbollah" līdera Hasana Nasrallas potenciālo mantinieku, sestdien pavēstīja augsta līmeņa avots grupējumā.

Svarīgākais