Dace Melbārde vadīs UNESCO Ģenerālās konferences Kultūras komisiju

Pirmo reizi Latvijas dalības UNESCO vēsturē Ģenerālās konferences Kultūras komisijas vadītāja amatā ievēlēta Latvijas pārstāve - starptautiski atzīta Latvijas nemateriālā kultūras mantojuma eksperte, Pirmo reizi Latvijas dalības UNESCO vēsturē Ģenerālās konferences Kultūras komisijas vadītāja amatā ievēlēta Latvijas pārstāve - Latvijas Nacionālā kultūras centra direktore, kultūras ministres amata kandidāte Dace Melbārde.

Kultūras komisijas darba kārtībā būs UNESCO nākotnes darbības scenārija izstrāde, kā arī pasaulē nozīmīgi kultūras attīstības jautājumi, kam nepieciešams rast kopīgus risinājumus un atbalstu UNESCO dalībvalstīs.

No 5. līdz 20.novembrim Parīzē notiks Apvienoto Nāciju Izglītības zinātnes un kultūras organizācijas (UNESCO) dalībvalstu Ģenerālās konferences 37.sesija, kurā kopā ar 194 valstu pārstāvjiem piedalīsies arī Latvijas delegācija. Konferences laikā tiks ievēlēts arī organizācijas prezidents.

UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas (LNK) ģenerālsekretāra p.i. Baiba Moļņika norāda, ka "šī būs īpaši svarīga sesija, jo tajā tiks lemts par UNESCO darbības stratēģiju līdz 2021.gadam un noteikti rīcības virzieni, izvērtējot iepriekšējā periodā sasniegto. Stratēģijas vadmotīvs ir ilgtspējīga attīstība, kas nodrošina sabiedrības labklājību un izaugsmi. Īpaša loma izaugsmes nodrošināšanā un nākotnes attīstībā ir kultūrai". UNESCO uzsver, ka pieeja attīstībai, kas respektē kultūras vērtības, ir veids, kā risināt savstarpēji saistītās ekonomiskās, sociālās un vides problēmas, ar kurām saskaras visa pasaule.

"Latvijas ieguldījums UNESCO darbā starptautiski tiek atzinīgi novērtēts. Iesaistīšanās starptautisku, plaša mēroga jautājumu risināšanā dod iespēju izcelt Latvijas vērtības un īstenot mūsu intereses, piesaistot resursus un sadarbības partnerus," stāsta UNESCO LNK ģenerālsekretāres p.i. Baiba Moļņika.

Latvija ir UNESCO dalībvalsts kopš 1991.gada. Latvijā par UNESCO Cilvēces mutvārdu un kultūras mantojuma meistardarbu atzīta Dziesmu un deju svētku tradīcija un simbolisms; Nemateriālā kultūras mantojuma, kam nepieciešama īpaša saglabāšana, sarakstā iekļauta suitu kultūrtelpa, bet Pasaules mantojuma sarakstā - Rīgas vēsturiskais centrs, Kuldīgas vecpilsēta Ventas senlejā, Grobiņas arheoloģiskais ansamblis un Daugavas loki.

Pasaulē

Rietumu ieviestās sankcijas pret Krieviju iecerēto rezultātu sasniedz, līdz ar to karš Krievijas ekonomikai izmaksā ļoti dārgi un Maskavai ir grūti tikt pie tehnoloģijām un ieņēmumiem, kas nepieciešami karam, drošības un ārpolitikas foruma "Rīgas konference" laikā intervijā aģentūrai LETA vērtēja Eiropas Savienības (ES) īpašais sūtnis sankciju jautājumos Deivids O'Salivans.

Svarīgākais