Vācijā vētra prasījusi piecu cilvēku dzīvības

© Scanpix

Spēcīgā vētra, kas svētdienas naktī un pirmdien skārusi daudzas Eiropas valstis - Lielbritāniju, Franciju, Nīderlandi, Vācijā prasījusi piecu cilvēku dzīvības, vēsta ārzemju mediji.

Vācijā vētras dēļ apturēta dzelceļa satiksme valsts ziemeļu daļā.

Hamburgas lidostā ap 1300 pasažieru gaidījuši lidmašīnās labvēlīgus laika apstākļus, jo spēcīgajā vējā cilvēku drošības apstākļu dēļ piloti lēmuši neatvērt lidmašīnu durvis.

Virkne lidmašīnu reisu atcelti.

Vācijas rietumos vētra laupījusi dzīvību diviem cilvēkiem. Automašīnai, kurā viņi atradās, uzgāzās koks, informēja amatpersonas.

Vētras dēļ Lielbritānijā bez elektrības palika aptuveni 270 000 mājsaimniecību, bet lielākajā daļā valsts dienvidu vēja sagāzto koku dēļ tika apturēta dzelzceļa satiksme.

Lielbritānijā vētrā dzīvību zaudējuši četri, bet Nīderlandē un Francijā viens cilvēks.

Lielbritānijā vētrā dzīvību zaudējusi kāda 17 gadus veca jauniete Edenbridžā, Kentā, un 50-60 gadus vecs vīrietis Votfordā, Hertfordšīrā. Vēl divi cilvēki gājuši bojā Londonā.

Jauniete guvusi nāvējošas traumas, kad mobilajai mājai, kurā viņa gulējusi, uzgāzies koks. Savukārt Votfordā, Hertfordšīrā, vētras nolauzts koks uzgāzies automašīnai "Peugeot 307", nāvējoši traumējot vīrieti, kas tajā atradās.

Londonā vīrieša un sievietes mirstīgās atliekas atrastas trīs sagruvušu ēku drupās. Celtnes sagruva sprādziena rezultātā, ko, domājams, izraisīja vētras dēļ radies bojājums gāzes caurulē.

Pludmalē Anglijas dienvidos kopš svētdienas pazudis arī kāds 14 gadus vecs zēns. Slikto laikapstākļu dēļ policija bija spiesta uz laiku pārtraukt viņa meklēšanu.

Mediji vēsta, ka vētras postošā ietekme bijusi jūtama pat Bekingemas pilī. Tiesa, karaliene Elizabete II tobrīd tur neatradās.

Pils pārstāve informēja, ka vējš norāvis vairākas jumta seguma plāksnes un ieplaisājuši divu logu stikli.

Lielbritānijas Meteoroloģijas birojs pirmdien Anglijas un Velsas dienvidos stiprā vēja dēļ izsludināja "dzintara krāsas" brīdinājumu, kas četru sadaļu skalā ir trešais augstākais rādītājs. Dienests slikto laika apstākļu dēļ arī mudināja cilvēkus pirmdien no rīta atturēties no došanās uz darbu.

Krītošs koks nāvējoši traumējis kādu sievieti Amsterdamā, pavēstīja policija. Savukārt Francijas rietumos kāda pusmūža sieviete ieskalota jūrā.

 Dānijas dienvidos, salā ar nosaukumu Als, kas atrodas pie Jitlandes pussalas austrumu piekrastes netālu no robežas ar Vāciju, reģistrētas vēja brāzmas līdz 54 metriem sekundē (m/s), un tik stiprs vējš Dānijā fiksēts pirmo reizi vēsturē, vēsta vietējie plašsaziņas līdzekļi.

Jau ziņots, ka Lielbritānijas dienvidrietumos bez elektroenerģijas palikušas 7000 ēkas.

Ziemeļfrancijā bez elektrības palika 75 000 mājsaimniecību.

Dienas gaitā tūkstošiem mājsaimniecību atkal tika pieslēgtas pie elektroapgādes tīkla, bet daudzas vēl joprojām slīgst tumsā.

Bez elektrības vētras dēļ palika arī atomelektrostacija Kentā, Anglijas dienvidaustrumos. Abi stacijas reaktori tika automātiski slēgti, bet drošības sistēmas turpināja darbināt rezerves ģeneratori.

Divi prāmji ar vairāk nekā 450 pasažieru pirmdien vairāk nekā divas stundas dreifēja Lamanša ūdeņos, netālu no Duvras ostas, kas dabas stihijas dēļ bija slēgta.

Osta plkst.9 atsāka darbu un abi kuģi veiksmīgi pietauvojās krastā, apliecināja kuģniecības P&O pārstāvji.

Stihija ietekmēja arī gaisa satiksmi, un Hītrovas lidostā, Londonā, tika atcelti 130 reisi jeb aptuveni 10% no kopējā reisu skaita.

Pēc Lielbritānijas Meteoroloģijas biroja apkopotajiem datiem, aizvadītajā naktī vairākās vietās Lielbritānijā nolijis 50 milimetru nokrišņu un Vaitas salā vēja ātrums sasniedza 148 kilometrus stundā (41,1 metru sekundē).

Varasiestādes brīdināja arī par iespējamajiem plūdiem.

Tika prognozēts, ka "Svētais Jūda" varētu izvērsties par postošāko vētru, kāda pieredzēta Lielbritānijā pēdējos desmit gados. Tomēr vētras postījumi nav tik lieli, kā daudzi bažījās.

"Svētā Jūda" nodarītais nav salīdzināms ar postažu, kas bija vērojama Lielbritānijā pēc 1987.gada "Lielās vētras", kas Lielbritānijā laupīja dzīvību 18 cilvēkiem un Francijā - četriem. Toreiz ar saknēm tika izrauti 15 miljoni koku un nodarīti postījumi vairāk nekā miljarda mārciņu apmērā.

Pirmdienas vētrai dots vārds "Svētais Jūda", par godu apustulim Jūdam, kurš tiek dēvēts arī par Tadeju un kura svētki kristīgajā baznīcā tiek atzīmēti 28.oktobrī.