DNS testi apstiprina, ka Grieķijā pie čigāniem atrastās meitenes īstie vecāki ir Bulgārijā

© Scanpix/AFP

DNS testos gūts apstiprinājums, ka Grieķijā pie čigāniem atrastās gaišmatainās meitenes Marijas bioloģiskie vecāki ir Bulgārijā dzīvojoši čigāni, kurus šonedēļ nopratināja policija, piektdien pavēstīja Bulgārijas Iekšlietu ministrija.

"DNS paraugi apstiprināja, ka Saša Ruseva ir bērna vārdā Marija bioloģiskā māte un Atanass Rusevs ir bioloģiskais tēvs," pavēstīja ministrijas pārstāvis.

LETA jau ziņoja, ka Sašu un Atanasu Rusevus ceturtdien nopratināja Bulgārijas policija. Šim pārim ir astoņi līdz desmit bērni, no kuriem pieci ir blondi un visai līdzīgi pagājušajā nedēļā atrastajai meitenei.

Ģimene ir bijusi Grieķijā un atstājusi Mariju tur, ziņu aģentūrai BGNS pavēstīja viens no pāra bērniem Isuss.

Saša Ruseva stāstījusi kādam kaimiņam, ka viņa pārdevusi meiteni par 500 levām (180 latiem) un atpazinusi Mariju, kad viņa nonāca starptautisko mediju ziņās.

Pāris dzīvojot Nikolajevas pilsētā, Bulgārijas vidienē, vēsta telekanāls BNT.

Iekšlietu ministrija atteicās sniegt komentārus.

Grieķijas policija blondo meiteni atrada pagājušajā nedēļā, veicot reidu čigānu apmetnē Farsalā Grieķijas vidienē. Apmetne tika pārmeklēta uz aizdomu pamata, ka tajā atrodas narkotikas un ieroči.

Meitene piesaistīja policistu uzmanību, jo pēc ārējā izskata nemaz nelīdzinājās pārējiem čigānu ģimenes locekļiem. DNS pārbaude pierādīja, ka pāris, pie kuriem meitenīte mitinājās, nav viņas īstie vecāki.

Sākotnēji tika uzskatīts, ka meitene ir aptuveni četrus gadus veca, bet, pārbaudot viņas zobu stāvokli, noskaidrojās, ka viņai ir jau pieci vai seši gadi.

Čigānu pāris - 39 gadus vecais vīrietis un viņa 40 gadus vecā sieva - apgalvo, ka meitenītes māte, bulgāru čigāniete, bērnu viņiem atdevusi no brīva prāta, jo nav varējusi par viņu parūpēties.

Policija tur aizdomās čigānus par ļaunprātīgu izturēšanos pret bērnu, un viņiem pirmdien tika piemērots pirmstiesas apcietinājums.

Grieķijas policijas sniegtā informācija liecina, ka aizdomās turamais čigānu pāris, izmantojot viltotus dokumentus, kā savus reģistrējis kopumā 14 bērnus, šādi nodrošinot sev valsts pabalstus.

2011.gadā Grieķijas policija arestēja vairāk nekā desmit personas divās kaimiņvalstīs par zīdaiņu kontrabandu uz Grieķiju. Šajā lietā bērnu tirdzniecības upuri bija čigānu mazuļi.

Sievietes, galvenokārt čigānietes, īsi pirms dzemdībām tika nogādātas Grieķijā, kur laida pasaulē savus bērnus, kas pēc tam tika nodoti nelegālai adopcijai.

Nelegālā adopcija ir piedzīvojusi uzplaukumu Grieķijā, kur dzimstība ir zema un adopcijas procedūras sarežģītas.

Policija aplēsusi, ka melnajā tirgū starpnieki ar vienu bērnu nopelna 15 000 līdz 20 000 eiro (10 542 līdz 14 056 latus).

Čigānu ģimenēm Rumānijā starpnieki par bērnu piedāvā 3000 eiro (2108 latus), ja tas ir zēns, un 2500 eiro (1757 latus), ja tā ir meitene.