Lietuvā bloķēs zvanus no ieslodzījuma vietām, lai ierobežotu telefonkrāpniecību

© Scanpix

Lai ierobežotu telefonkrāpnieku aktivitātes un citu veidu noziedzīgu darbību no ieslodzījuma vietām, Lietuvas policija, Ieslodzījuma vietu departaments un mobilo sakaru operatori vienojušies saskaņā ar kriminālpolicijas biroja izstrādātu algoritmu bloķēt mobilo tālruņu IMEI kodus un/vai SIM kartes, ceturtdien vēsta portāls "Balsas.lt".

Pagājušajā nedēļā policijas ģenerālkomisārs vērsās ar šādu aicinājumu pie visiem mobilo sakaru operatoriem.

Pēdējā laikā Lietuvā krasi pieaudzis telefonkrāpnieku upuru skaits un viņiem nodarīto zaudējumu apmēri. Pirmstiesas izmeklēšanas datu analīze liecina, ka telefonkrāpnieki, zvanot no ieslodzījuma vietām, vienmēr izmanto priekšapmaksas SIM kartes, kaut gan tiklab mobilie telefoni, kā SIM kartes iekļautas to mantu sarakstā, kas pie notiesātajām personām nedrīkst atrasties.

Tāpēc visas minētās institūcijas vienojušās, ka būs lietderīgi ar tehniskiem līdzekļiem identificēt un bloķēt SIM kartes un IMEI kodus, kas izmantoti krāpnieciskām darbībām no ieslodzījuma vietām. Mainoties noziegumu veidiem, var tikt mainīts arī sākotnējais bloķēšanas algoritms.

Pērn Lietuvas policija sākusi 637 pirmstiesas izmeklēšanas par noziedzīgām darbībām, kas veiktas no ieslodzījuma vietām, izmantojot mobilo tālruni. Kopējais nodarītais kaitējums pārsniedzis 2,6 miljonus litu (530 000 latu).