Lietuviešu glābējus pārsteidz no pazemes šahtas izglābta zēna apķērība

Kauņā aizvadītajā nedēļas nogalē pēc teju diennakti ilgas meklēšanas operācijas sekmīgi izglābts desmit gadus vecs zēns, kas bija iekritis astoņus metrus dziļā pazemes šahtā. Gan zēna māti, gan glābējus un mediķus pārsteigusi viņa apķērība un briedums - viņš pats sapratis, kā rīkoties, lai izdzīvotu, un pēc pazemē pavadītās nakts vispirms apjautājies, kā jūtas mamma, vēsta "Delfi.lt". "Patiesi, stiprs puisis," atzīst mediķi.

Nelaime notikusi sestdien, kad zēns, ejot pāri aizaugušai pļavai, nav pamanījis aku, kuras vāku acīmredzot aiznesuši metāla zagļi. Viņš iekritis divu līmeņu šahtā, kuras augšējā daļa ir aptuveni trīs metru dziļa, bet nav paspējis pieķerties un kritis tālāk - vēl aptuveni piecus metrus, tomēr brīnumainā kārtā nav guvis bīstamus savainojumus. Iekrītot ūdenī, kas sniedzies līdz ceļiem, zēns samērcējis drēbes, bet slapjo apģērbu novilcis un ietinies virsjakā. Atspiežoties uz elkoņiem, viņam izdevies izcelt no ūdens kājas.

Lai gan vecāki pieteikuši dēla pazušanu jau pēc neilga laika un viņa meklēšanā iesaistīti lieli policijas spēki ar kinologu suņiem, viņu atrast izdevies tikai svētdien. Pirmajā dienā glābēji, pārstaigājot klajumu, pagājuši pavisam tuvu garām, zēns pat dzirdējis mātes balsi un saucis palīgā, bet no dziļās akas sauciens nav sadzirdēts.

Vecāki turpinājuši dēlu meklēt arī pēc tumsas iestāšanās, bet neveiksmīgi. Otrā dienā operācijā iesaistīti arī Sabiedrības drošības dienesta darbinieki. Agrā pēcpusdienā atrodot vaļējo šahtu, glābēji nokāpuši pirmajā līmenī un viņiem nācies aizņemties spēcīgu apgaismes lampu no televīzijas filmēšanas grupas, lai izgaismotu šahtas apakšējo daļu, vēsta "15min.lt". Nolaidušies šahtā, viņi ar virvēm izcēluši zēnu un nodevuši mediķu gādībā.

"Vispirms viņš man jautāja - mammu, kā tu jūties? Visvairāk viņš baidījies par to, ko es pārdzīvoju, ka viņa nav mājās. Stāstīja, ka bijušas arī domas par to, kas būs, ja viņu neatradīs," stāstījusi zēna māte. "Viņš arī pats brīnās, kā to izturējis. Psiholoģiski stiprs cilvēks, galvenais, ka nekrita panikā un visu loģiski izdomāja."

Izglābtajam zēnam vēl dažas dienas būs jāpavada slimnīcā. Mediķi viņam konstatējuši pleca savainojumu un atslēgas kaula ieplīsumu, bet tam īpaša ārstēšana neesot vajadzīga, tomēr ārsti grib pārliecināties, vai saspringtā pozā pavadītā diennakts nav kaitējusi viņa muskuļiem.

Mātei zēns atzinies, ka uz viņu lielu iespaidu atstājusi glābšanas operācija un karavīri, kas pie viņa nolaidušies "gluži kā slepenie aģenti". "Iznāksim no slimnīcas un tūdaļ iesim pateikties glābējiem," viņa sacījusi.

"Visam šim notikumam ir sava gaišā puse - tagad mēs zinām, ka vēl ir tādi bērni," izteikušies Kauņas klīnikas Bērnu nodaļas mediķi.

"Mēs parūpēsimies arī par psihologa konsultāciju. Tomēr bērnam tā ir trauma. Viņš neslēpj, ka bijis ļoti bail. Bet viņš patiesi ir stiprs puisis," atzinis nodaļas vadītājs Rimants Ķēvals.

Svarīgākais