Igaunijas pašvaldību vēlēšanās 32% balsu iegūst Centra partija

© postimeess.ee

Igaunijā svētdien notikušajās pašvaldību vēlēšanās ir uzvarējusi Centra partija, kuras kandidāti Igaunijā ieguvuši 32% balsu, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas paziņoti provizoriskie rezultāti.

Opozīcijā esošā Centra partija, kurai tiek pārmesta koķetēšana ar krievvalodīgajiem valsts iedzīvotājiem un pārāk ciešas saiknes ar Krieviju, saglabājusi arī absolūto vairākumu galvaspilsētas Tallinas domē, droši vien pilsētas mēra pienākumus turpinās pildīt šīs partijas līderis Edgars Savisārs. Valdošajā koalīcijā esošās Reformu partija un Tēvzemes un Res Publica savienība (IRL) var sevi mierināt ar domu, ka šīm partijām lielāko atbalstu pauduši tie, kuri izmantojuši iespēju balsot elektroniski, ar interneta starpniecību – tātad gados jaunie ļaudis.

Valsts vēlēšanu komisijas vakar izsludinātie dati liecina, ka balsošanā piedalījušies 57,68% no balsstiesīgajiem – jāatgādina, ka vietējās vēlēšanās Igaunijā atļauts balsot ne tikai valsts pilsoņiem, bet arī tiem nepilsoņiem, kuri reģistrējuši savas pastāvīgās dzīvesvietas. Vēlētāju aktivitāte visaugstākā bijusi galvaspilsētā Tallinā, kur nobalsojuši 63,19% balsstiesīgo vēlētāju, bet viskūtrākie bijuši Sāremas salas iedzīvotāji – iespēju ievēlēt municipalitātes deputātus izmantojuši tikai 49,62% balsstiesīgo.

Svētdien notikušo vēlēšanu raksturīgākā iezīme bijusi tā, ka aptuveni 265 000 cilvēku jeb gandrīz ceturtdaļa no visiem balsstiesīgajiem (un 42,3% no tiem, kuri balsoja) izmantojuši iespēju piedalīties vēlēšanās, svētdienā nedodoties uz balsošanas iecirkņiem. Puse no viņiem nobalsojusi iepriekš, bet otra puse – izmantojusi elektronisko balsošanas sistēmu.

Saskaņā ar likumu vakar visos balsošanas iecirkņos tika organizēta atkārtota balsu skaitīšana. Vēlēšanu galīgie rezultāti tiks izsludināti trešdien, jo likums ļauj trīs dienu laikā ziņot par iespējamiem pārkāpumiem balsošanas vai balsu skaitīšanas laikā. Līdz vakardienas pēcpusdienai Centrālajā vēlēšanu komisijā nebija saņemta neviena sūdzība, kas liek domāt, ka apstiprināsies vēlēšanu provizoriskie rezultāti.

Otrajā vietā pēc iegūto balsu skaita bija "Tēvzemes" un "Res Publica" savienība (IRL) ar 17,2% balsu, trešajā vietā - Reformu partija ar 13,7% balsu, ceturtajā vietā - Sociāldemokrātiskā partija ar 12,5% balsu.

Tallinas pašvaldības vēlēšanās Centra partija ieguva absolūtu vairākumu - 52,65% balsu un 46 mandātus - nākamajā pilsētas domē. Otrajā vietā pēc Tallinā iegūto balsu skaita ir IRL ar 19% balsu, trešajā vietā - Reformu partija ar 10,59% balsu, ceturtajā un pēdējā vietā - Sociāldemokrātiskā partija ar 9,92% balsu.

Visvairāk balsu ieguva Centra partijas priekšsēdētājs un pašreizējais Tallinas mērs Edgars Savisārs, kuru atbalstīja gandrīz 40 tūkstoši vēlētāju. Savisāra galvenais sāncensis IRL Tallinas mēra amata kandidāts Ēriks Nīless Kross ieguvis vairāk nekā 6870 vēlētāju balsu.

Iepriekšējās pašvaldību vēlēšanās 2009.gadā Centra partija ieguva 31,5% balsu, Reformu partija - 16,7%, IRL - 13,9%, Sociāldemokrātiskā partija - 7,5% balsu.

Vēlētāju aktivitāte svētdien notikušajās pašvaldību vēlēšanās bija 57,68%, bet 2009.gadā - 60,4%. Visaugstākā aktivitāte bija Tallinā, kur nobalsoja 63,19% vēlētāju, bet viszemākā tā bija Sāres (Salu) apriņķī, kur nobalsoja tikai 49,62%.

Iepriekšējā balsošanā, kas beidzās trešdien, piedalījās gandrīz 25% balsstiesīgo iedzīvotāju, no kuriem 133 808 vēlētāji, tostarp arī valsts prezidents Tomass Hendriks Ilvess, izmantoja iespēju elektroniski nobalsot internetā.

Svarīgākais