Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Pasaulē

Kasparovs: Putina garās rokas aizsniegušās līdz Igaunijas vēlēšanām

© Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins ar Interpola palīdzību ir iejaucies Igaunijā svētdien notiekošajās vēlēšanās, lai uzvarēt palīdzētu prokremliski noskaņotam politiķim, uzskata pasaules šaha čempions un Krievijas opozīcijas politiķis Garijs Kasparovs.

"Krievijā policija un prokuratūra pret Kremļa opozīciju izvērš vajāšanas un pielieto vardarbību. Policijas specvienība OMON izdzenā mūsu mītiņus, izmeklētāji konfiscē mūsu materiālus un tamlīdzīgi," savā sociālā tīkla "Facebook" lapā ierakstījis opozicionārs.

"Sestdien Putina garās rokas ir sasniegušas vēlēšanas kaimiņos Igaunijā ar jauna sabiedrotā - Interpola - palīdzību," raksta Kasparovs.

Viņš atgādināja, ka "Tēvzemes un "ResPublica" apvienības" (IRL) kandidāts uz Tallinas mēra krēslu Ēriks Nīless Kross, jau agrāk izpelnījies Kremļa apsūdzības.

"Tagad Interpols vienu dienu līdz svētdienas vēlēšanām ir publicējis VDK melīgās apsūdzības, kas ir klajš mēģinājums iejaukties priekšvēlēšanu cīņā, kur spēki ir vienlīdzīgi," skaidroja Kasparovs.

Krosa oponents ir Kremļa marionete un Interpola publikāciju ir izmantojis, lai uzbruktu Krosa koalīcijai, norādīja opozicionārs.

Interpols piektdien savā mājaslapā publicēja paziņojumu, ka Kross tiek izsludināts meklēšanā saistībā ar apsūdzībām pirātismā.

Daudzi Igaunijas politiķi, arī Eiropas Parlamenta deputāte Kristīne Ojulande un pats Kross, uzskata, ka aiz Interpola lēmuma stāv Krievija.

Kross ir otrs populārākais Tallinas mēra amata kandidāts aiz pašreizējā pilsētas galvas Edgara Savisāra.

2009.gada 24.jūlijā Baltijas jūrā Zviedrijas piekrastē pirāti ieņēma kuģi "Arctic Sea", kurš zem Maltas karoga kuģoja no Somijas uz Alžīriju. Krievija uzskata, ka Kross ir šī uzbrukuma pasūtītājs.

Pēc Krievijas versijas, pie "Arctic Sea" toreiz piepeldējusi piepūšamā ātrlaiva, kurā atradušies pirāti. Noziedznieki apgalvojuši, ka viņu laivai ir nopietni bojājumi, tomēr tūlīt pēc uzkāpšanas uz kuģa to sagrābuši.

Pēc tam "Arctic Sea", izpildot pirātu prasību, ar izslēgtām navigācijas iekārtām devies Āfrikas virzienā.

Krievijas karakuģa "Ladnij" apkalpe 2009.gada 17.augustā pamanījusi nolaupīto "Arctic Sea" Zaļā raga salu piekrastē, atbrīvojusi visus 15 kravas kuģa jūrniekus, bet pirātus - sagūstījusi.

Krievija nav sniegusi skaidru informāciju, kāpēc aizdomās turētie pirāti uzbrukuši kuģim ar salīdzinoši nenozīmīgu kokmateriālu kravu Baltijas jūrā, kas ir viens no vislabāk uzraudzītajiem jūras ceļiem. Krievijas amatpersonu sniegtā haotiskā un pretrunīgā informācija "Arctic Sea" mīklainajā pazušanas sāgā arī izraisījusi minējumus, ka kuģim bijusi kāda slepena ieroču vai pat kodolieroču krava.