Nīderlande varētu nosūtīt karavīrus uz Mali

Reaģējot uz ANO aicinājumu nosūtīt uz Mali vairāk miera uzturētāju, Nīderlande apsver iespēju uz turieni sūtīt aptuveni 400 karavīru, tostarp īpašo uzdevumu vienību, kā arī kaujas helikopterus "Apache", sestdien vēsta kreisi orientētais laikraksts "De Volkskrant".

ANO iepriekš pieprasījusi steidzami pastiprināt Mali dislocētos miera uzturēšanas spēkus, lai apslāpētu pieaugošo islāmistu kaujinieku aktivitāti.

"Plāns paredz nosūtīt aptuveni 400 nīderlandiešu karavīrus. Tas ietver 70 īpašo uzdevumu vienības vīrus, kas spēj darboties ienaidnieka aizmugurē un vākt izlūkošanas informāciju," atsaucoties uz intervijām ar 15 vārdā neminētiem diplomātiem, militārpersonām un politiķiem, raksta "De Volkskrant".

Nīderlande turklāt varētu piedāvāt četrus helikopterus "Apache", to apkalpes, kā arī 100 vīru lielu atbalsta personālu, vēsta laikraksts.

Nīderlande apsver arī iespēju uz Mali nosūtīt 70 izlūkdienesta virsniekus, nelielu misiju Mali bruņoto spēku apmācībai, kā arī kontingentu šīs misijas apsargāšanai.

Nīderlandes valdība galīgo lēmu šajā jautājumā varētu pieņemt tuvāko divu nedēļu laikā, ziņo "De Volkskrant".

Bija paredzēts, ka ANO miera uzturētāju misijai Mali MINUSMA jābūt 12 640 vīru lielai, taču jūlija beigās tajā dienēja tikai nedaudz vairāk kā 600 karavīru un policistu. Kopš tā laika Nigērija un Čada daļu sava kontingenta ir atsaukušas.

Pēc Francijas militārās operācijas, kas tika uzsākta janvārī, lai no valsts ziemeļiem padzītu islāmistu kaujiniekus, Mali joprojām atrodas arī 3200 franču karavīru, taču Parīze vēlas līdz gada beigām to skaitu samazināt līdz tūkstotim.

Nīderlande jau divkārt mēģinājusi pievienoties Eiropas Savienības (ES) vadītajai Mali bruņoto spēku apmācības misijai, taču iekšējās domstarpības valdošajā koalīcijā likušas šos plānus atmest.