Protestu dēļ traucētas mācības aptuveni 50 Francijas skolās

Piektdien Parīzē un citviet Francijā mācības traucētas aptuveni 50 skolās, turpinoties demonstrācijām pret ārvalstu skolēnu deportēšanu.

Jau vēstīts, ka protesti sākās ceturtdien, kad Parīzes vidusskolēni bija bloķējuši ieeju vairākās Francijas galvaspilsētas skolās, šādi iestājoties pret ārvalstu skolēnu izraidīšanu no valsts.

Francijā plašu sašutumu izraisījusi divu ārvalstu skolēnu - 15 gadus vecās čigānietes Leonardas Dibrani un 19 gadus vecā Parīzes skolas skolēna Hatčika Kačatrijana - deportēšana.

Kačatrijans sestdien tika deportēts uz Armēniju.

Savukārt Leonarda mācījās skolā Dū pilsētā Francijas austrumu daļā, un bija plānots, ka viņas ģimene no valsts tiks deportēta 9.oktobrī. Taču todien, kad policija ieradās ģimenes dzīvesvietā, meitene nebija mājās. Viņa kopā ar klasesbiedriem bija devusies ekskursijā. Policisti nolēmuši negaidīt meitenes atgriešanos, bet gan doties viņai pakaļ. Leonardai policisti likuši izkāpt no autobusa, un viņa kopā ar pārējiem ģimenes locekļiem nosūtīta atpakaļ uz Kosovu.

Daudzi uzskata, ka varasiestādes pret čigānu meiteni izturējušās nehumāni, uzsverot, ka viņa deportēta klasesbiedru priekšā.

Ziņas par Leonardas izraidīšanu no valsts atklātībā nāca vien šonedēļ, kad šim gadījumam uzmanību pievērsa nevalstiskās organizācijas.

Precīzi apstākļi, kādos meitene deportēta, joprojām nav noskaidroti, taču Iekšlietu ministrija un arī meitenes skolotāja uzsver, ka Leonarda nav aizvesta citu skolēnu priekšā.

Leonardas gadījumu sarežģījusi atklātībā nonākusī informācija, ka meitenes tēvs Rešats bija melojis par ģimenes patieso izcelsmes valsti, lai būtu labākas izredzes Francijā iegūt patvērumu.

Kā intervijā ziņu aģentūrai AFP ceturtdien norādīja pats Rešats Dibrani, viņš tikai piedzimis Kosovā, bet viņa sieva un pieci no sešiem bērniem, tostarp Leonarda, dzimuši Itālijā.

Pēc šiem deportēšanas gadījumiem kritiķu krustugunīs atkārtoti nonācis Francijas iekšlietu ministrs Manuels Valss, kuram nopēlumu izteikuši arī paša kolēģi Sociālistu partijā.

Valss paziņojis, ka sākta notikušā izmeklēšana.

Skolēni, kas sarīkojuši demonstrācijas, pieprasa ļaut abiem izraidītajiem skolēniem atgriezties Francijā un turpināt mācības.

Tikmēr izglītības ministrs Vinsents Peijons mudinājis skolēnus atgriezties skolas solos un ļaut citiem skolēniem apmeklēt stundas.

Piektdienas pēcpusdienā paredzēts protesta gājiens.

Daļa demonstrantu pieprasa no amata atstādināt iekšlietu ministru.

Kā liecina izskanējusī neoficiālā informācija, Francijas valdība gaidāmajā nedēļas nogalē plāno nākt klajā ar paziņojumu Dibrani lietā.

Svarīgākais