ASV federālās aģentūras atsākušas darbu

© Scanpix

Pēc ASV draudošās maksātnespējas novēršanas federālās aģentūras atsākušas darbu un tūkstošiem darbinieku atgriezušies pie savu pienākumu pildīšanas.

ASV Kongresa apstiprinātā vienošanās paredz līdz 7.februārim nodrošināt iespēju valstij aizņemties un atjaunot valdības darbu ar pagaidu budžetu līdz 15.janvārim.

Šī vienošanās tika apstiprināta vien mazāk nekā divas stundas pirms 17.oktobra, kas bija termiņš, pēc kura sasniegšanas ASV vairs nebūtu spējīga pildīt savas saistības.

"Amerikas iedzīvotāju vārdā paldies jums un jūsu komandām par kalpošanu un jūsu nepārtraukto darbu, kas pēdējo nedēļu laikā noritējis apgrūtinošos apstākļos," norādīja Baltā nama budžeta direktore Silvija Metjū Burvela.

Vides aizsardzības aģentūras darbiniekus ar atgriešanos pats personīgi sveica ASV viceprezidents Džo Baidens.

ASV draudošās maksātnespējas dēļ daudzām valdības aģentūrām nācās apturēt savu darbu, algu izmaksu federālo iestāžu amatpersonām, tostarp daļai militārā personāla, daļu ierēdņu atlaist bezalgas atvaļinājumos, slēgt nacionālos parkus un apturēt pasu izsniegšanu. Tomēr tādi dienesti, kā gaisa satiksmes kontrole, pārtikas inspekcija un robežapsardze darbu turpināja.

Starptautiskā reitingu aģentūra "Standard & Poor's" trešdien pavēstīja, ka valdības darbības apturēšanas dēļ ASV ekonomika jau zaudējusi 24 miljardus dolāru, turklāt ceturtajā ceturksnī tiks ievērojami samazināta valsts iekšzemes kopprodukta (IKP) izaugsme.

Turklāt aģentūra brīdināja par papildu kaitējumu, ja politiskās nesaskaņas par budžetu un parādsaistību griestu paaugstināšanu janvārī atjaunosies, tādējādi vēl vairāk satraucot patērētājus, jo sevišķi valdības darbiniekus, kuri valdības darbības apturēšanas laikā bija spiesti doties bezalgas atvaļinājumā.

Pasaulē

No šodienas līdz mēneša beigām daudzviet pasaulē debesīs būs labi redzama spožā Čučiņšanas-ATLAS komēta, un Latvijā tā būs novērojama ar neapbruņotu aci vakaros no plkst.19 zemu pie horizonta rietumu, vēlāk dienvidrietumu pusē,  informē Latvijas Astronomijas biedrība (LAB).

Svarīgākais