Krievija sākusi bruņojuma piegādes Irākai

Irāka ir sākusi saņemt Krievijas bruņojumu, pamatojoties uz pērn parakstīto kontraktu, kura kopsumma veido 4,3 miljardus dolāru (2,2 miljardus latu), ceturtdien pavēstīja Irākas amatpersona.

Pateicoties 2012.gada oktobra līgumam, Krievija kļuvusi par otru lielāko bruņojuma piegādātāju Irākai aiz ASV. Tas arī iezīmē Maskavas atgriešanos ienesīgajā Tuvo Austrumu tirgū, kur tā dominēja vēl komunistiskā režīma laikā, bet kur tā pēdējos gados pieredzējusi vairākas neveiksmes, zaudējot tādus sabiedrotos kā Lībija.

Gada sākumā Irākas amatpersonas vēstīja, ka Bagdāde ir apturējusi līguma izpildi korupcijas apsūdzību dēļ, kas gan netika konkretizētas.

Irākas premjerministra Nuri al Maliki vecākais mediju padomnieks ceturtdien sacīja, ka Bagdāde pēc pārskata veikšanas tomēr nolēmusi līgumu ar Maskavu saglabāt.

"Mums tiešām bija aizdomas par šo kontraktu," Krievijas raidorganizācijai RT atzina Irākas valdības mediju padomnieks Ali al Musavi.

"Bet beigās līgums tika parakstīts. Mēs esam sākuši īstenot vienu no šī līguma posmiem," sacīja Musavi, tuvākas detaļas nesniedzot.

Krievija apņēmusies piegādāt Irākai 30 triecienhelikopterus "Mi 28" un 42 "zeme gaiss" raķešu sistēmas "Pantsir-S1", ap kontrakta noslēgšanas laiku vēstīja Krievijas mediji.

Esot bijušas arī tālākas diskusijas par iznīcinātāju "Mig 29", bruņu transportieru un cita bruņojuma iegādi.

Musavi sacīja, ka Irāka primāri bijusi ieinteresēta iegādāties triecienhelikopterus, kurus armija varētu izmantot operācijās pret nemierniekiem.

Svarīgākais