Šveices zinātnieki: Uz Arafata drēbēm atrasts polonijs

Šveices radiācijas eksperti publikācijā medicīnas žurnālā "The Lancet " apstiprinājuši, ka viņi uz palestīniešu nelaiķa līdera Jasira Arafata drēbēm atraduši polonija paliekas. Šie atklājumi "atbalsta varbūtību", ka Arafats ticis noindēts.

Ekspertu komanda jaunākajā publikācijā iepazīstina ar jau 2012.gadā preses paziņojumos izklāstīto faktu zinātniskajām detaļām. Jau toreiz eksperti vēstīja, ka viņi Arafata personīgajās lietās konstatējuši polonija paliekas.

Arafats nomira Francijā 2004.gada 11.novembrī. Ārsti toreiz nespēja atklāt viņa nāves iemeslus. Ņemot vērā Arafata atraitnes lūgumu, līķa sekcija toreiz netika veikta.

Lozannas Radiācijas fizikas un tiesu medicīnas universitātes centra astoņi zinātnieki veikuši 75 paraugu radioloģiskos testus, teikts "The Lancet " publikācijā.

38 paraugi ņemti no Arafata personīgajām mantām - arī līdera apakšveļas, ausaines, zobu birstes, slimnīcas cepures un sporta tērpa, ko nodevusi līdera atraitne.

Tie salīdzināti ar 37 kokvilnas drēbju "atskaites" paraugiem, kas desmit gadus turēti bēniņos un tikuši pasargāti no putekļiem.

"Vairākos paraugos, kas saturēja ķermeņa šķidrumu traipus (asinis un urīnu), bija neizskaidrojami augstāka polonija 210 aktivitāte nekā atskaites paraugos," teikts lietas aprakstā.

"Šie konstatējumi atbalsta iespēju, ka Arafats ticis noindēts ar poloniju 210."

Mērījumi polonija paraugos uzrādījuši "vairākus milibekerelus" - radioaktivitātes vienības.

Veicot datormodelēšanu, kurā aprēķināta polonija ļoti ātrā samazināšanās, tika konstatēts, ka šie līmeņi ir "pielīdzināmi letālai vairāku miljardu bakerelu uzņemšanai" 2004.gadā.

Turklāt Arafata klīniskie simptomi - tādi kā nelabums, vemšana, nogurums un vēdera sāpes - "neizslēdz" saindēšanos ar poloniju.

"Tā kā uzņemtais polonijs 210 tiek daļēji izvadīts ar izkārnījumiem, gastrointestinālais sindroms, kas tiek saistīts ar vairāku orgānu mazspēju, varētu būt galvenais nāves cēlonis," norāda autori.

Viņi gan arī atzīst, ka Arafatam nav konstatēta matu izkrišana un kaula smadzeņu sairšana - simptomi, kas parasti parādās, kad ir notikusi saindēšanās ar radiāciju.

Publikācija žurnālā ir "zinātniska versija" tam, kas jau agrāk ir ticis ziņots medijiem, sacīja Lozannas Universitātes slimnīcas preses pārstāve Beatrise Šāda.

"Tajā nav nekā jauna, salīdzinot ar to, kas tika teikts 2012.gadā," viņa sacīja. "Joprojām nav slēdziena, ka viņš tika noindēts."

Arafats mira 2004.gada 11.novembrī Parīzes slimnīcā, kurā bija ārstējies vairākas nedēļas. Tas, ka Arafata nāves cēlonis netiks izpausts, izraisīja dažādas baumas. Palestīniešu amatpersonas toreiz paziņoja, ka Arafatu esot noindējuši izraēlieši, taču viņu pašu veiktās izmeklēšanas rezultātā tika izslēgta gan indēšana, gan saslimšana ar vēzi vai AIDS.

Pērn jūlijā, atsaucoties uz Šveicē veiktajiem laboratoriskajiem pētījumiem, telekanāls "Al Jazeera" nāca klajā ar versiju, ka Arafats noindēts ar poloniju.

Šveices laboratorijas sākotnējās analīzēs tika izmantoti bioloģiskie paraugi, kas iegūti no Arafatam piederējušajām lietām. Tās viņa atraitnei nodeva Parīzes slimnīca, kurā Arafats pavadīja savas pēdējās mūža dienas.

Pēc šiem atklājumiem Arafata atraitne sāka tiesvedību, piekrītot Rāmallas mauzolejā apglabātā nelaiķa vīra mirstīgo atlieku ekshumācijai izmeklēšanas ietvaros.

Radioaktīvais polonijs tika izmantots, lai noindētu arī kādreizējo Krievijas izlūkdienesta darbinieku un vēlāko Kremļa kritiķi Aleksandru Ļitviņenko, kurš 2006.gadā mira Londonā.

Pasaulē

Pēc naktī uz piektdienu Libānā notikušajiem Izraēlas triecieniem pazudis kontakts ar Hašemu Safiedinu, kas tika uzskatīts par triecienā 27.septembrī nogalinātā šiītu kustības "Hizbollah" līdera Hasana Nasrallas potenciālo mantinieku, sestdien pavēstīja augsta līmeņa avots grupējumā.

Svarīgākais