Itālija sāk pastiprinātas patruļas Vidusjūrā

Pēc pēdējā laikā pieredzētajām traģiskajām imigrantu kuģu avārijām Itālija otrdien pastiprinājusi patruļas Vidusjūrā.

Šāds lēmums pieņemts, cerot atbaidīt cilvēku kontrabandistus, gādāt par patvēruma meklētāju drošību un pastiprināt spiedienu uz Eiropu, mudinot to palīdzēt imigrantu uzņemšanā.

Gan Itālijas teritoriālajos ūdeņos, gan ārpus tiem patrulē Itālijas karakuģi, bet virs ūdeņiem situāciju uzrauga helikopteri un bezpilota lidaparāti.

Patruļās lietā tiek likti arī moderni radari un nakts redzamības aprīkojums.

Kā teikts otrdien izplatītajā Itālijas jūras spēku paziņojumā, patruļās iesaistīti pieci karakuģi un jau izdevies netālu no Lampedūzas salas izglābt 290 imigrantus.

Jau ziņots, ja piektdien vismaz 33 imigranti gāja bojā, kad viņu kuģis nogrima pie Maltas krastiem netālu no Itālijas salas Lampedūzas, kur pirms nedēļas līdzīgā traģēdijā dzīvības zaudēja vairāk nekā 350 cilvēku.

Maltas premjerministrs Džozefs Maskats svētdiena apmeklēja Lībiju, kur apsprieda imigrantu jautājumu ar Lībijas premjerministru Ali Zeidanu.

"Mēs esam apņēmušies atrisināt šo problēmu," pēc tikšanās paziņoja Zeidans, piebilstot, ka jau sākti pasākumi, lai uzlabotu uzraudzību pie valsts krastiem. Tomēr viņš norādīja, ka personām, kas nodarbojas ar imigrantu transportēšanu, ir liela pieredze un zināšanas šajā jautājumā, tādēļ reizēm viņus nav iespējams notvert, pat neskatoties uz pastiprinātajiem drošības pasākumiem.

Maskats aicināja Eiropas Savienību (ES) rīkoties, lai risinātu imigrantu problēmu, piebilstot, ka Eiropas ūdeņi Āfrikas tuvumā kļūst par kapsētu.

Saskaņā ar ANO datiem Maltā un Itālijā šogad ieradušies jau aptuveni 32 000 imigrantu.