Laboratoriski pārbaudītajos Lietuvas piena produktos pārkāpumus nekonstatē

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) šodien ir saņēmis Lietuvas piena produktu laboratorisko pārbaužu rezultātus, un tie ir negatīvi. Tas liecina, ka pārbaudītajos Lietuvas izcelsmes piena produktos nav pārkāptas mikrobioloģiskās normas un nav konstatēti patogēnie mikroorganismi, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja PVD.

Tāpat pārbaužu laikā tika veiktas marķējuma pārbaudes, kuru laikā neatbilstības netika konstatētas.

Pagājušajā nedēļā PVD sāka to Lietuvas izcelsmes piena produktu pārbaudes, kurus Krievija minēja pamatojumā Lietuvas piena produktu aizliegumam, lai pārliecinātos, ka Latvijas tirgū nenonāk neatbilstoši piena produkti.

PVD informācija liecina, ka šī gada laikā, veicot regulāras tirdzniecības vietu pārbaudes, pārkāpumi Lietuvas piena produktu tirdzniecībā nav konstatēti.

Pārbaužu laikā uzmanība tiek pievērsta arī Lietuvā ražotā piena produktu apjoma izmaiņām Latvijas tirgū, norāda PVD.

Jau ziņots, ka Krievija no 7.oktobra daļēji aizliegusi piena produktu importu no Lietuvas.

Maskava par iespējamo Lietuvas piena produktu importa aizliegumu brīdināja jau oktobra pirmajā nedēļā, šādu soli attaisnojot ar "sanitārijas un epidemioloģiskajiem riskiem".

Krievijas galvenais sanitārais ārsts Genādijs Oņiščenko informējis, ka Krievijas sanitārajiem standartiem neatbilstot Lietuvas piena pārstrādes kompānijas "Pieno žvaigždes", "Rokiškio pienas" un "Šilutes rambynas".

Jau septembra vidū Krievijas galvenais sanitārais ārsts paziņoja par Lietuvas piena produktu kvalitātes un drošības kontroles pastiprināšanu, skaidrodams, ka tajos esot atrastas antibiotikas. Oņiščenko arī pauda viedokli, ka Lietuva nepamatoti cenšoties saskatīt Krievijas prasībās politisku kontekstu.

Svarīgākais