Krievijas magnāts vēlas glābt revolucionāru kreiseri "Aurora"

Krievu miljardieris Mihails Prohorovs sestdien piedāvāja maksāt, lai kreiseris "Aurora", kura lielgabala šāviens ievadīja 1917. gada oktobra revolūciju, kļūtu par muzeju, nevis dažādu izklaides pasākumu organizēšanas vietu.

"Es baidos, ka kreiseris "Aurora", kurš pēdējā laikā pārāk bieži tiek izmantots dažādu saietu rīkošanai, var kļūt tikai par izklaides vietu," viņš raksta atklātā vēstulē Krievijas flotes komandierim Vladimiram Visockim un Sanktpēterburgas gubernatorei Valentīnai Matvijenko.

"Tas dotu iznīcinošu triecienu daudzu patriotu un veterānu jūtām," norāda magnāts, apgalvojot, ka "mūsu vēstures lepnais simbols nedrīkst kļūt par strīdu ābolu dažādām aģentūrām par tā uzturēšanu."

Prohorovs piedāvā savu labdarības fondu, lai finansētu kreisera "Aurora" nodošanu pilsētas budžetā un ieviestu modernas muzeju saglabāšanas tehnoloģijas, kas "padarītu to par tikpat populāru starptautisku šedevru kā kuģus "USS Constitution" un "HMS Victory".

Žurnāla "Forbes" jaunākajā reitingā šis biznesmenis minēts kā Krievijas bagātākais cilvēks, kura bagātība sasniedz 9,5 miljardus dolāru (4,4 miljardi latu).

Pēc atkāpšanās no pasaules lielākās pallādija un niķeļa ražotājfirmas "Noriļsk Ņikeļ" vadītāja amata Prohorovs vada Krievijas investīciju fondu "Onexim", kas specializējas jaunajās tehnoloģijās.