Centienos rast risinājumu politiskajai krīzei uz sēdi pulcēsies ASV Senāts

Cenšoties rast risinājumu samilzušajai politiskajai krīzei, svētdien uz sēdi pulcēsies ASV Senāts.

Kamēr Pārstāvju palātas republikāņi pašreizējā situācijā vaino ASV prezidentu Baraku Obamu, Senātā demokrātu un republikāņu līderi centušies izstrādāt starppartiju stratēģiju ar mērķi izkļūt no strupceļa budžeta pieņemšanā.

Senāta demokrātu un republikāņu līderi pirmo reizi pēdējo nedēļu laikā tikušies uz sarunām, taču, kā norāda britu raidsabiedrības BBC korespondents, pagaidām nekas neliecina, ka būtu panākta būtiska vienošanās.

Kā pavēstīja demokrātu senators Diks Dērbins, politiķi vienošanos par parādu griestu paaugstināšanu cer panākt līdz pirmdienai, pirms finanšu tirgu atvēršanās.

Jau vēstīts, ka ASV valdība oktobra sākumā bija spiesta apturēt savu iestāžu darbu, jo republikāņi kā priekšnoteikumu jaunā fiskālā gada finansējuma piešķiršanai izvirzījuši prasību apturēt Obamas panākto veselības aprūpes sistēmas reformu īstenošanu.

Ja pašreizējie ASV parādsaistību griesti 16,7 triljonu dolāru apmērā netiks paaugstināti līdz 17.oktobrim, valsts pirmo reizi tās vēsturē būs spiesta pasludināt parādu maksātnespēju, radot satricinājumu pasaules ekonomikā.

Tuvojoties 17.oktobrim, ASV parādu defolta pasludināšanas iespēja kļūst arvien reālāka, un analītiķi brīdina, ka tai būs katastrofālas sekas.

Republikāņi, kuriem Pārstāvju palātā ir vairākums, atteicās apstiprināt budžetu, ja netiks atlikta pēc Obamas iniciatīvas izstrādātā veselības aprūpes reformas ieviešana. Turpretī Obama un demokrāti atteicās pakļauties republikāņu prasībai, norādot, ka likums par veselības aprūpes reformu pieņemts jau 2010.gadā, kā arī to apstiprinājusi Augstākā tiesa.

Svarīgākais