Tiks paziņots Nobela prēmijas laureāts literatūrā

Šodien tiks paziņots Nobela prēmijas ieguvējs literatūrā.

Par ticamāko Nobela prēmijas literatūrā ieguvēju šogad uzskata japāņu rakstnieku Haruki Murakami, lai arī izteiktu favorītu nav.

Murakami visā pasaulē pazīstams ar romāniem "Norvēģu koks" un "1Q84". Bukmeikeru kompānija "Ladbrokes" viņa iespējas uzvarēt vērtē kā 5 pret 2.

Murakami izpelnījies kritiķu atzinību un plašu lasītāju loku ar rūpīgi savirpinātiem stāstiem par mūsdienu dzīves absurdu un vientulību. Viņa darbi, kas pārpildīti ar atsaucēm uz popkultūru, tulkoti aptuveni 40 valodās, arī latviešu.

Starp ticamākajiem pretendentiem ir kanādiešu rakstniece Alise Monro un amerikāņu autore Džoisa Kerola Outsa.

Prognozētāji uzskata, ka rakstnieka slava nav starp galvenajiem kritērijiem, izvēloties uzvarētāju. "Pēdējos 15 gadus akadēmija ņēmusi vērā literāro kvalitāti, literatūras evolūciju un vietu vēsturiskajā kontekstā. Tas ir fascinējošs darbs," sacīja Zviedrijas avīzes "Haelsingetidningar" galvenā redaktore Gunilla Kindstranda. "Viņiem nav tik svarīgi, vai autors ir atpazīstams."

"Akadēmijai patīk pārsteigt cilvēkus un rīkoties nedaudz iracionāli," norāda prominentais zviedru izdevējs un žurnālists Svante Veilers.

Pagājušogad Nobela prēmija literatūrā tika piešķirta ķīniešu rakstniekam Mo Jaņam, kuram Rietumu kritiķi pārmetuši pārāk ciešas attiecības ar Ķīnas valdību. Tāpēc tagad Karaliskajai Zviedrijas akadēmijai ir divas iespējas - vai nu izraudzīties pilnīgi apolitisku, vai arī politikā ļoti iesaistījušos rakstnieku.

"[Baltkrievu rakstniece] Svetlana Aleksejeviča šim raksturojumam pilnībā atbilst," uzsver Veilers.

Kopumā nominēti 195 rakstnieki, no kuriem 48 uz balvu pretendē pirmoreiz.

Karaliskās Zviedrijas akadēmijas balsošana ir slepena un nebūs publiski pieejama vēl nākamos 50 gadus.

Prēmija svinīgā ceremonijā tiks piešķirta 10.decembrī Stokholmā - zviedru filantropa Alfrēda Nobela nāves gadadienā.