Dienvidkorejas aktīvisti nosūta 200 000 propagandas skrejlapu uz Ziemeļkoreju

Neskatoties uz Ziemeļkorejas agrāk izteiktajiem draudiem apšaudīt "cilvēces atkritumus", kas piedalās šādās akcijās, Dienvidkorejas aktīvisti piektdien nosūtījuši pāri robežai aptuveni 200 000 Phenjanu kritizējošas propagandas skrejlapas.

Policijas uzraudzītajā akcijā piedalījās aptuveni 40 aktīvisti, kuri nogādāja skrejlapas pāri robežai, izmantojot ar hēliju piepildītus balonus.

Baloni tika palaisti gaisā no parka pierobežas pilsētā Phadžu.

Pamatojoties uz drošības apsvērumiem, policija iepriekš vairākas reizes aizliedza aktīvistiem izplatīt skrejlapas, jo Ziemeļkorejas armija draudēja nežēlīgi atriebties vietai, no kuras skrejlapas tiks palaistas.

Šoreiz specifiski draudi netika izteikti, kaut gan Phenjana, kritizējot Dienvidkorejas prezidenti Paku Gunhji, paziņoja, ka ir nepiedodama nodevība "kūdīt cilvēces atkritumus izkaisīt skrejlapas".

Lai pamudinātu ziemeļkorejiešus pacelt un izlasīt skrejlapas, baloniem tika pievienotas arī naudas zīmes, kopumā 1000 ASV dolāri viena dolāra banknotēs.

"Mēs ieradāmies šeit, lai kritizētu [Ziemeļkorejas līderi] Kimu Čenunu par to, ka [viņš] noraidījis šķirto ģimeņu kvēlos lūgumus satikt savus radiniekus," ziņu aģentūrai AFP norādīja akcijas galvenais organizators Parks Sanhaks.

1950.-1953.gada karš izšķīra tūkstošiem ģimeņu, un daudzos gadījumos cilvēki pat nezina, vai viņu tuvinieki ir dzīvi. Starp abām Korejām nav civilās telefona un pasta saziņas.

Ap 72 000 dievidkorejiešu, no kuriem teju puse ir vecumā virs 80 gadiem, joprojām gaida iespēju piedalīties karā šķirto ģimeņu atkalapvienošanas pasākumos. Taču ik reizi tajos iespēja piedalīties ir tikai dažiem simtiem cilvēku.

Karā šķirto ģimeņu atkalapvienošanas programma tika aizsākta 2000.gadā, un, pateicoties tai, ap 17 000 cilvēku bijusi iespēja satikt gadu desmitiem neredzētos radiniekus.

Pēdējo reizi šāda tikšanās notika 2010.gada nogalē. Atkal šādu pasākumu bija plānots sarīkot pagājušajā mēnesī, bet Phenjana pēdējā mirklī to atsauca, kā iemeslu minot Dienvidkorejas naidīgumu.