Obama un ASV kongresa līderi pārrunā budžeta peripetijas

ASV prezidents Baraks Obama uzaicinājis uz sarunu par problēmām budžetā, vēsta Assocated Press (AP).

Šīs ir pirmās ASV kongresa abu palātu līderu un prezidenta sarunas pēc tam, kad šodien nepietiekama finansējuma dēļ tika slēgtas virkne ASV federālo iestāžu.

Kā ziņo AP sarunās ar Obamu piedalās Pārstāvju palātas spīkeris republikānis Džons Bēners, Senāta republikāņu mazākuma līderis Mičs Makonels, Senāta demokrātu vairākuma līderis Harijs Rīds un Pārstāvju palātas demokrātu mazākuma līdere Nensija Pelosi.

Jau ziņots, ka šāda situācija izveidojusies, jo kongresmeņi nav spējuši panākt vienošanos par jauno valsts budžetu – republikāņu kontrolētā Pārstāvju palāta finansējumu federālajām iestādēm bija gatava apstiprināt tikai ar noteikumu, ka tiek atlikta prezidenta Baraka Obamas obligātā veselības apdrošināšanas plāna Obamacare realizēšana, taču ar to nebija mierā demokrāti, kuriem ir vairākums Senātā. Aplēsts, ka shutdown (tā amerikāņu politiskajā žargonā dēvē šādu situāciju) ik dienu par 300 miljoniem dolāru samazinās ASV iekšzemes kopproduktu, turklāt nav zināms, cik ilgi budžeta krīze turpināsies.

Pašas pieticīgākās aplēses liecina, ka budžeta krīze skar vismaz 800 000 federālo iestāžu kalpotāju un darbinieku. 

Svarīgākais