Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

Nepālas valdība uzmanību klimata problēmām pievērš, rīkojot sēdi Everestā

Nepālas valdība piektdien sēdi sarīkojusi Everesta kalna pakājē, lai pievērstu uzmanību klimata izmaiņu ietekmei uz Himalaju kalniem.

Premjerministrs Madhavs Kumars Nepals un vēl 22 ministri ar helikopteri tika nogādāti Kalapataras plato, kur viņiem 5262 metru augstumā notika valdības sēde.

Viņi piedalījās tradicionālajā šerpu lūgšanu ceremonijā un pēc tam apstiprināja deklarāciju, kuru premjerministrs vedīs uz nākamajā nedēļā Kopenhāgenā gaidāmo ANO klimata samitu.

Runājot ar žurnālistiem pēc pasaulē augstākas kabineta sēdes, Nepālas līderis norādīja uz milzīgo izaicinājumu, kādu nabadzīgajai valstij rada klimata izmaiņas.

"Mēs piedzīvojam neparastas lietavas un snigšanu. Zeme ir mūsu kopīgās mājas, un mums šī planēta ir vajadzīga nākamajām paaudzēm," sacīja premjers. "Es aicinu pasauli minimizēt negatīvo klimata izmaiņu ietekmi uz Everestu un citiem Himalaju kalniem."

Ministri vienojās, ka Nepālas premjers bagātajām valstīm prasīs maksāt 1,5% no to iekšzemes kopprodukta, lai palīdzētu nabadzīgajām valstīm cīnīties ar klimata izmaiņām.

Vides ministrs Takurs Prasads Šarma noraidīja vietējo mediju kritiku, ka valdības sēdes rīkošana Everesta pakājē ir naudas izšķiešana.

"Fakts ir tāds, ka ledāji kūst globālās sasilšanas dēļ. Tas kļuvis par kritisku jautājumu, un mēs vēlamies piesaistīt tam pasaules uzmanību," sacīja Šarma.

Zinātnieki saka, ka Himalaju ledāji kūst satraucošā ātrumā, radot milzīgus ezerus kalnos, kuru krastu sabrukšanas gadījumā tiktu iznīcinātas zemienēs dzīvojošās kopienas.