Lietuva mēģinās atbaidīt mežacūkas pie Baltkrievijas robežas

Lai novērstu šovasar Baltkrievijā atklātā Āfrikas cūku mēra izplatīšanos, Lietuva mēģinās atturēt mežacūkas no kaimiņvalsts robežas šķērsošanas ar repelentiem - vielām, kuru smaka atbaida konkrētas sugas dzīvniekus, paziņojis Valsts pārtikas un veterinārijas dienests.

Otrdien sākta cūku atbaidīšanai paredzēto ķimikāliju izvietošana 30 kilometru joslā Viļņas rajonā. Repelentu iedarbība nav ilglaicīga, tādēļ to lietošanai apzināti izvēlēts mežacūku intensīvākās rudens migrācijas laiks.

Kā pastāstījis dienesta operatīvās darbības nodaļas vadītājs Marjus Masjulis, šis risinājums tomēr ir praktiskāks nekā cits sākotnēji piedāvātais variants - žoga celtniecība gar visu robežu.

"Tas ir praktisks un ātri īstenojams paņēmiens, kas pietiekami efektīvi bremzē meža dzīvnieku migrāciju," viņš uzsvēris, piebilzdams, ka pusi no repelentu iegādei un izvietošanai nepieciešamajiem līdzekļiem finansēs Eiropas Savienība (ES).

Tuvāko dienu laikā repelenti tiks izvietoti riskantākajā robežas posmā, pie Lietuvai tuvākā slimības perēkļa Baltkrievijas Grodņas apgabalā.

Svarīgākais