NATO un Krievija atsāks militāro sadarbību

Piektdien NATO un Krievijas padomes sanāksmē Briselē apstiprināts darbības plāns 2010.gadam, kas paredz militārās sadarbības aktivizāciju, vēsta aģentūra "RIA Novosti".

"Mēs vienojāmies par kopīgu darbības plānu 2010.gadam, ieskaitot mūsu militārās sadarbības atsākšanu," preses konferencē pēc sanāksmes paziņoja NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens.

Puses arī vienojās kopīgi analizēt mūsdienu izaicinājumus un draudus un pilnveidot NATO un Krievijas padomes darbu. Rasmusens kā kopīgo draudu piemēru nosauca Maskavas-Sanktpēterburgas pasažieru vilciena spridzināšanu, kurā gāja bojā 26 cilvēki.

Jomas, kurās NATO cer uz ciešu sadarbību ar Krieviju, ir misija Afganistānā, cīņa ar terorismu, pirātismu un narkotiku tirdzniecību, kā arī kopīgi pūliņi pretraķešu aizsardzības, kodolieroču neizplatīšanas un atbruņošanās jautājumos.

Piektdienas sanāksme bija augstākā līmeņa sarunas abu pušu starpā, kopš 2008.gadā pēc Krievijas un Gruzijas kara tika iesaldēta NATO un Krievijas padomes darbība.

Krievijas un NATO attiecību atjaunošana sākās 2009.gada vasarā pēc neformālās apspriedes Korfu salā. Kad Rasmusens NATO ģenerālsekretāra amatā nomainīja Jāpu de Hopu Shēferu, viņš paziņoja par nodomu "pāršķirt tumšo lappusi" attiecībās ar Maskavu.