Nigērijā islāmisti nogalinājuši 50 guļošus studentus

Nigērijas ziemeļaustrumos radikālo islāmistu "Boko Harum" kaujinieki naktī ielauzušies Jobes štata koledžas studentu kopmītnēs un nogalinājuši 50 guļošus studentus, vēsta aāgentūra Associated Press.

Kaujinieki iebrukuši Jobes štata lauksaimniecības  koledžas kopmītnēs un atklājuši uguni uz aizmigušajiem studentiem. Šis nav pirmais gadījums šai apkaimē, "Boko Harum"  kaujinieki jūlijā uzbruka Rietumu izglītības skolai Mamudo pilsētā, viņi sadzina skolēnus un skolotājus kopmītnes ēkā, iesvieda tur rokasgranātas, bet sprādzienā izdzīvojušos apšāva. Šajā uzbrukumā zaudēja dzīvību 42 cilvēki, galvenokārt skolas audzēkņi.

Toreiz Jobes štata gubernators Ibrahims Gaidams devis pavēli slēgt visas skolas līdz septembrim, cerot, ka šai laikā vietējā vara būs izstrādājusi plānu kā paaugstināt drošību skolās un koledžās.

"Boko Haram" iestājas par islāma valsts dibināšanu Nigērijas ziemeļdaļā, kas tiek uzskatīta par visumā nabadzīgāku nekā pamatā kristiešu apdzīvotās dienvidu pavalstis, lai gan vispārēja nabadzība ir problēma visā Nigērijā.

Tiek lēsts, ka Nigērijas iedzīvotāju kopskaits sasniedzis 167 miljonus un musulmaņu un kristiešu skaits nigēriešu vidū ir gandrīz vienāds. Valsts ziemeļos dzīvo galvenokārt musulmaņi, bet dienvidos - kristieši, taču abos reģionos ir arī ievērojamas reliģiskās minoritātes.

Kopš 2009.gada, kad "Boko Haram" sarīkoja bruņotu sacelšanos, kuru gan ātri apspieda armija, islāmistu ekstrēmistu izraisītā vardarbība kopumā prasījusi vairāk nekā 3600 cilvēku dzīvības.